Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Heutink foundation

Het verhaal van Jessica

Opgegroeid in een welgesteld gezin, heeft Jessica Heutink (55) altijd al het verlangen gehad iets terug te geven. Na de pabo en vrijwilligerswerk bij de Kindertelefoon ontdekte ze haar hart voor kansarme kinderen die te kampen hebben met bijvoorbeeld geldzorgen of een problematische thuissituatie.

 
Jessica is samen met haar man eigenaar van het familiebedrijf Heutink. “Met Heutink, ons bedrijf in educatieve materialen en bijbehorende labels, maken we volop middelen om kinderen cognitief te stimuleren en het beste uit zichzelf te halen." Filantropie speelt een belangrijke rol binnen het bedrijf en al snel richtte Jessica een stichting op om anderen te helpen. Haar eerste stichting 'Vang Je droom' werd als Fonds op Naam onderdeel van een andere stichting, zodat ze een groot deel van haar tijd aan hun bedrijfsstichting, de Heutink Foundation, kan besteden. Jessica vertelt over haar motivatie, Heutinks vrijwilligersuren en geeft advies aan beginnende filantropen.

Toegang tot culturele activiteiten

1 op de 9 kinderen in Nederland leeft in armoede en om die groep toegang te geven tot culturele activiteiten begon Jessica in 2017 de Heutink Foundation. We kregen veel aanvragen van goede doelen en via onze materialen steunden we hen met liefde. Maar ik wilde graag een groter bereik, gericht op de creatieve ontwikkeling van kinderen. Kunst, muziek en theater kunnen zoveel betekenen voor kinderen; dat wordt nog wel eens onderschat. Tijdens de pabo vond ik muzieklessen de mooiste lessen om te geven. En in het theater zit ik met een schrijfboekje en noteer ik quotes die me raken. Dit soort geluksmomenten hebben mij gevormd. Ik gun kansarme kinderen ook zulke herinneringen voor het leven.”

Kinderen in de spotlight met dansles en theatervoorstellingen

De Heutink Foundation initieert zelf activiteiten en ondersteunt daarnaast ook projecten van andere organisaties die aansluiten bij hun visie. Zowel in Nederland als daarbuiten. Zulke activiteiten variëren van dansles op Curaçao tot een theatervoorstelling voor jonge mantelzorgers, of van een kinderfestival met workshops zoals graffiti spuiten tot ondersteuning van weekendscholen. Jessica: “Een van de mooiste projecten vond ik de theaterdagen voor de weekendschool in Twente. De kinderen volgden workshops in percussie, dansen en zingen en mochten mensen uitnodigen voor hun voorstelling de week erna. Het spotlighteffect was fantastisch, dat geeft mij zoveel energie. Zo was er een teruggetrokken meisje, dat veel alleen zat en weinig zei. Het was niet aan haar te zien of ze het leuk vond, maar juist zij kwam na afloop naar me toe: ‘Bedankt, ik heb nog nooit zo’n mooie dag gehad’. Ooit hoop ik zoiets in Carré te herhalen!”

Uitdelen is verrijkend

Jessica Heutink is een filantroop die graag nauw betrokken is bij het doel dat ze steunt en anderen daar het liefst in meeneemt. ”Als ik ergens aan bijdraag, wil ik met de voeten in de klei staan. We willen met de Heutink Foundation natuurlijk kinderen en organisaties helpen. Dat doe ik het liefst samen met zoveel mogelijk van onze eigen Heutink-collega’s. Ik weet hoe waardevol en verrijkend het is als je iets van jezelf geeft – dat kan net zo goed warmte, tijd of liefde zijn – en hoeveel je daarvoor terugkrijgt. Een glimlach, een kaart als bedankje. Maar ook blije reacties van leerkrachten van de theaterschool op Curaçao: ‘Het kind dat nooit iets zei, staat nu met vragen aan mijn bureau.’

Binnen Heutink krijgt iedere medewerker vrijwilligersuren. Medewerkers mogen die uren betaald inzetten voor een project van de Heutink Foundation of een andere organisatie.” Jessica: “Misschien ongebruikelijk, maar wij vinden dat heel leuk om te doen. Elk van onze bedrijfslocaties heeft een ambassadeur en een potje met geld, zodat ze zelf projecten kunnen initiëren. Afgelopen jaar organiseerde onze fabriek in Sri Lanka bijvoorbeeld een evenement waar kinderen dansles kregen. Zo hopen we steeds meer mensen mee te nemen in ons gedachtegoed.”

‘Ik leerde geld te zien als kracht’

Jessica vindt filantropie belangrijk voor elk bedrijf. “Eigenlijk vind ik dat alle gezonde bedrijven ermee bezig zouden moeten zijn. Van Diana van Maasdijk – voormalig hoofd Filantropie Advies bij ABN AMRO – heb ik geleerd om anders naar geld te kijken en het te zien als een kracht, waar je hele mooie dingen mee kan doen, in plaats van als een machtsmiddel. Ik hoor vaak dat vermogende mensen wel ‘iets’ willen doen, maar die eerste stap lastig vinden. We zijn daarbij erg geholpen door de specialisten van ABN AMRO MeesPierson. Ze hielpen ons kaderen qua doelstelling en maakten ons bewust van eventuele belangenverstrengeling. We ondersteunen bijvoorbeeld geen scholen in Nederland, omdat dat in conflict is met het commerciële belang van ons bedrijf. Ze stelden ook heel veel behulpzame vragen over het bereiken van de doelgroep en betrekken van medewerkers.

Waar ik de eerste ronde tafelsessie – een ABN AMRO MeesPierson filantropiebijeenkomst – onder de indruk was van alle aanwezige bekende namen, ben ik nu zelf host om te vertellen over mijn ervaringen."

ABN AMRO

Ontmoetingsplek voor Nijverdallers en nieuwkomers

Jessica heeft als filantroop meer pijlen op haar boog. Nadat ze de vluchtelingenkampen op Lesbos bezocht, besloot ze bij terugkomst in actie te komen voor de 300 vluchtelingengezinnen in haar eigen woonplaats, Nijverdal. “Ons dorpse sociale netwerk zou er ook voor hen moeten zijn, maar mensen vinden het vaak spannend om contact te maken. Zo ontstond het idee voor een eet- en werkcafé met de Midden-Oosterse keuken, waar Nijverdallers en nieuwkomers elkaar kunnen ontmoeten. Met de sociale onderneming Kleurrijk en de onderliggende stichting Culture Kitchen bieden we leerwerkplekken en talentprogramma’s in gastvrijheid. Die vormen een mooie opstap naar een breder sociaal netwerk, een opleiding of een nieuwe baan.”

Als bestuurslid van de nieuwe stichting Culture Kitchen, die losstaat van de Heutink Foundation, kreeg Jessica ook hierbij hulp van de filantropiespecialisten van ABN AMRO MeesPierson. “Het opzetten van een sociale onderneming met een stichting ernaast is een mooie uitdaging. We hebben het niet eens zoveel over de financiën gehad, maar meer over de structuur, het benodigde netwerk en belangrijke punten waar we aan moesten denken. Natuurlijk komen de budgetten een keer aan bod, maar het uitgangspunt is de filantropiegedachte.”

Jessica’s advies aan filantropen: stel kaders

Voor iedere beginnende filantroop heeft Jessica een belangrijke tip: stel kaders. Zowel aan je financiële middelen en je tijd als aan je doelgroep en doelstelling. Dit zorgt ervoor dat je focus behoudt op datgene dat voor jou echt belangrijk is. “Voor mij was het echt belangrijk om keuzes te maken: voor wie ga ik iets doen en wat ga ik doen? We krijgen regelmatig aanvragen voor hele waardevolle doelen en de kaders geven dan houvast. Geen twintig verschillende doelen meer. Met één keer 10.000 euro inzetten kunnen we meer betekenen dan met tien losse giften van 1.000 euro.”

Denkt u ook na over hoe u kunt bijdragen aan een betere wereld met filantropie?

We wisselen graag van gedachten met u, zodat we samen met u kunnen kijken welke manier bij u past.