Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen voor beginners

Wilt u starten met beleggen, maar weet u niet hoe? Dan bent u hier op de juiste plek. We nemen u in 7 stappen mee langs de mogelijkheden van beleggen, de risico’s en de keuzes die u kunt maken. 

Spaarvarken met laptop

U krijgt alle informatie om te kunnen starten op de manier die bij u past. Volg de stappen, maak aantekeningen en bepaal zo uw persoonlijke plan. Succes!

Beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. 

Leer over beleggen

Beleggen

1. Wat is beleggen?

U leert wat beleggen bij ABN AMRO is en welke mogelijkheden er zijn. Ontdek wat het beste moment is om te beginnen en waarom beleggen echt iets voor de lange termijn is.

ABN AMRO

2. Past beleggen bij mij?

We gaan kijken naar uzelf en wie u bent als het om geldzaken gaat. Hoeveel geduld heeft u? Hoe gaat u om met risico? En past beleggen eigenlijk wel bij u?

Icoon verificatie

3. Kan ik ook veilig beleggen?

U weet inmiddels dat beleggen risico's met zich meebrengt; u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Maar er zijn wel manieren om het risico te beperken. 

Bepaal uw persoonlijke plan

Bord met pijl

4. Hoe bepaal ik mijn strategie?

Als u belegt voor de lange termijn, is het goed om wat regels voor uzelf op te stellen. Leer hier meer over het bepalen van uw doel, uw budget en uw risico. En vergeet de kosten niet!

ABN AMRO

5. Hoeveel kan en wil ik beleggen?

Beleggen doet u natuurlijk alleen met geld dat u lange tijd niet nodig heeft. Maar hoeveel is dat? In deze stap kijkt u naar uw inkomen, uitgaven en spaarbuffer.

Starten met beleggen

ABN AMRO

6. Hoe kan ik bij ABN AMRO beleggen?

Zin om te gaan beginnen met beleggen? Kies dan de beleggingsvorm die het beste bij u past. We zetten ze voor u op een rijtje.

Ruimteschip

7. En nu echt beginnen!

U heeft alle stappen doorlopen en een beleggingsvorm gekozen. We hopen dat u goed voorbereid van start gaat! Hier leest u de laatste dingen die goed zijn om te weten. 

ABN AMRO

Veelgestelde vragen over beleggen voor beginners

Beleggen is het kopen van beleggingsproducten (zoals aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s) om daar op langere termijn een mogelijk positief rendement mee te behalen. Dit kan door een waardestijging van de belegging of doordat de belegging kans op extra inkomsten biedt (rente of dividend). De betekenis van het woord beleggen gebruiken we voor investeringen voor langere tijd. Koopt en verkoopt u beleggingen omdat u wilt profiteren van een snelle waardestijging, dan noemen we dat ‘speculeren’. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. Beleggen brengt namelijk kosten met zich mee en beleggingen kunnen ook in waarde dalen. Bij verkoop van uw beleggingen maakt u dus ook kans op verlies.

De verwachte beleggingsrendementen voor de lange termijn liggen over het algemeen hoger dan de huidige spaarrente. Het kan daarom interessant zijn om een deel van uw spaargeld te gebruiken om te beleggen. Bedenk wel dat u geld dat u belegt, echt moet kunnen missen. Zorg daarom eerst voor voldoende spaargeld voor onverwachte kosten. 

Steeds meer beleggers zijn niet alleen geïnteresseerd in een goed financieel rendement. Met beleggen in duurzame ondernemingen willen ze ook bijdragen aan het behalen van doelen op het gebied van mens, maatschappij en milieu. Lees meer over duurzaam beleggen.

Ontdek of beleggen bij u past. Bij ABN AMRO kunt u beleggen op verschillende manieren, passend bij uw kennis en ervaring. Beleggen bij ABN AMRO betekent dat u zelf bepaalt wanneer u start, hoe u gaat beleggen en wanneer u stopt.

Beleggen kan mogelijk een interessante manier zijn om op langere termijn uw vermogen te laten groeien. Beleggen doet u alleen met geld dat u over heeft. Daarnaast heeft u een buffer voor onvoorziene uitgaven.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is belangrijk dat u zich vooraf afvraagt of u zich daarbij prettig voelt.
 
Beleggen bij ABN AMRO kan op verschillende manieren. We helpen u graag te ontdekken welke manier bij u past. Met onze keuzehulp weet u het in een paar vragen.
 

Dat is een hele goede vraag. Het antwoord daarop is dat het ideale instapmoment niet bestaat. Niemand kan voorspellen of de beurzen de komende maanden zullen stijgen of dalen. Als u wilt gaan beleggen is het verstandig om op verschillende momenten in te stappen. U hoeft uw geld niet in één keer te beleggen. Dit kan ook prima over een aantal maanden of zelfs jaren. Hierdoor spreidt u het risico en vergroot u de kans op rendement.

Lees meer >

Er bestaan veel beleggingsproducten. Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF’s (trackers) of aandelen.
 
Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf. Aandelenkoersen kunnen sterk wisselen. Beleggen in aandelen wordt daarom als risicovol gezien.
 
Bij een beleggingsfonds of ETF wordt uw geld belegd samen met het geld van vele andere deelnemers in dat fonds. U koopt dus een stukje van het beleggingsfonds. Het fonds belegt het geld van alle deelnemers samen in bijvoorbeeld veel verschillende aandelen (een aandelenfonds), of obligaties (een obligatiefonds). Of in een combinatie van deze beleggingscategorieën (een mixfonds). Beleggen in een beleggingsfonds of ETF zorgt dus op een makkelijke manier voor spreiding in uw beleggingsportefeuille. Daarom wordt het als minder risicovol dan beleggen in (enkele) aandelen gezien.
 
Als u zelf wilt beleggen in aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s, kunt u kiezen voor onze Beleggingsvorm Zelf Beleggen Basis. Wilt u online gemak en niet te veel omkijken naar uw beleggingen? Dan kan Begeleid Beleggen beter bij u te passen. Heeft u € 50.000 of meer over om door een ervaren team van experts te laten beleggen? Ontdek dan Vermogensbeheer.
 
Wilt u meer weten over beginnen met beleggen? Dan vertellen we u graag waar u op moet letten bij het kiezen van een goede eerste belegging.
Wat beleggen aan rendement kan opleveren hangt af van een aantal factoren. Een belangrijke factor is tijd. Hoe eerder u begint, hoe meer tijd u heeft om uw vermogen te laten groeien.
 

Beleggen kost geld. U betaalt onder andere voor het beheren van uw beleggingsportefeuille en in sommige gevallen voor het kopen en verkopen van beleggingsproducten.

De kosten verschillen voor Zelf Beleggen Basis, Zelf Beleggen Plus, Begeleid Beleggen en Vermogensbeheer. Lees meer over de kosten van beleggen bij ABN AMRO

Veilig beleggen bestaat niet. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. U kunt de risico’s beperken met deze tips:

  • Ken de risico’s en ga niet mee in de waan van de dag.
  • Beleg met geld dat u over heeft. Hou een buffer aan voor onvoorziene omstandigheden.
  • Denk ook aan een extra buffer voor moeilijke economische tijden.
  • Denk aan uw horizon (hoe lang u wilt beleggen) en pas uw risico daarop aan.
  • Stap gespreid in gedurende een bepaalde periode; de markt 'timen' werkt vrijwel nooit.
  • Spreid uw beleggingen als u zelfstandig belegt. Beleg niet alleen in één specifiek aandeel of aandelen uit één sector of land. Gebruik bijvoorbeeld ETF's of beleggingsfondsen.

Lees meer over beleggen met minder risico

Aan beleggen zijn risico’s verbonden

Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft, naast uw buffer voor  onvoorziene uitgaven . Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. We hebben de meest voorkomende risico's van beleggen voor u op een rij gezet.

Komt u er niet uit?

Tekstballonnen

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna.

Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk alle telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Komt u er niet uit?

Tekstballonnen

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna.

Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk alle telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.