Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

hoeveel kan ik lenen

Jaarruimte

Waarom het zo interessant is om uw jaarruimte te benutten

De kans bestaat dat u te weinig of zelfs geen pensioen opbouwt. In dat geval heeft u een pensioengat. Om een pensioengat op te vullen, kunt u gebruik maken van uw jaarruimte. Simpel gezegd houdt dit in dat u van de Belastingdienst ruimte krijgt om uw pensioen aan te vullen.

Dankzij de Wet toekomst pensioenen kunt u sinds 1 juli 2023 fors meer jaarruimte inleggen op uw Pensioenaanvulling. Ook als u uw jaarruimte voor 2023 eerder al heeft benut.

Hoe dit precies werkt en waarom het zo interessant is om uw jaarruimte te benutten, leggen we hier uit.

Wat is jaarruimte?

Ieder jaar mag u pensioen opbouwen. Heeft u vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd, dan heeft u een pensioengat. Zodra u een pensioengat heeft, ontstaat er jaarruimte. Dit is de ruimte waarbinnen u belastingvriendelijk uw pensioen mag aanvullen. Belastingvriendelijk, omdat u het bedrag dat u op de pensioenrekening inlegt in aftrek mag brengen op uw inkomstenbelasting en over de ingelegde bedragen betaalt u geen vermogensbelasting. Later, wanneer uw pensioen wordt uitgekeerd, betaalt u hier wel inkomstenbelasting over. Maar vaak valt uw inkomen na AOW-leeftijd in een lagere belastingschijf dan waartegen u het in aftrek heeft gebracht.

Jaarruimte is voor iedereen verschillend. U kunt uw jaarruimte gemakkelijk berekenen in onze jaarruimte-tool.

ABN AMRO

Ontvang € 100 bonusrendement

Met Pensioenaanvulling spaart u zelf voor extra pensioen, met mogelijk belastingvoordeel. Ga ook aan de slag met uw pensioen en ontvang € 100 bonusrendement cadeau.

icoon
Illustratie van vrouw op bank

Daarom is het interessant om uw jaarruimte te benutten

  • Het geld dat u stort op uw pensioenrekening mag u in aftrek brengen bij uw aangifte inkomstenbelasting.
  • U betaalt geen vermogensrendementsheffing over het gespaarde bedrag.
  • Als ondernemer kunt u uw pensioenopbouw aftrekken van uw winst. Let wel op: heeft u in enig jaar te weinig winst of inkomen? Dan heeft u mogelijk geen aftrek of verminderde aftrek.
Spaarvarken

Hier moet u aan voldoen om uw jaarruimte te benutten

  • U moet sparen op een speciale pensioenrekening.
  • Het gespaarde bedrag is geblokkeerd tot aan uw pensioenleeftijd.
  • U mag jaarlijks niet meer dan uw jaarruimte inleggen op de rekening.
Beginnen met rust

Zo benut u uw jaarruimte

U kunt gebruik maken van uw jaarruimte door voor uw pensioen te sparen op een speciale pensioenrekening. Bij ABN AMRO heet dit Pensioenaanvulling. Hiermee kunt u het eventuele pensioengat dichten en zorgt u voor meer inkomen later. Zo kunt u wanneer u met pensioen bent het leven (blijven) indelen hoe u dat wilt.

Belastingvoordeel behalen met jaarruimte

Het benutten van uw jaarruimte geeft belastingvoordeel om 3 redenen:


  • Als u pensioenopbouw vergelijkt met sparen, dan betaalt u over het gespaarde geld op een spaarrekening vanaf  € 57.000 (2023) belasting in box 3. Benut u uw jaarruimte en spaart u via een pensioenproduct, dan valt het gespaarde bedrag in box 1 bij de Belastingdienst en betaalt u hier geen belasting over.
  • U kunt uw inleg in een pensioenproduct tot het bedrag van uw jaar- en/of reserveringsruimte in aftrek brengen bij uw aangifte inkomstenbelasting. Zo betaalt u minder loonbelasting.
  • Vanaf het moment dat u AOW ontvangt, betaalt u belasting over het bedrag dat vrijkomt. Mogelijk wordt u dan in een lagere belastingschijf belast en heeft u tariefvoordeel.

Jaarruimte of reserveringsruimte?

Als u vorig jaar te weinig of helemaal geen pensioen heeft opgebouwd, dan spreken we van een pensioentekort of een pensioengat. Dit gat vult u op door uw jaarruimte te benutten. Bouwt u al meerdere jaren te weinig pensioen op? Dan kunt u gebruik maken van uw reserveringsruimte. Zo noemen we de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. Begin bij reserveringsruimte altijd eerst met het inzetten van het oudste jaar. Dat vervalt als eerste.

Bereken uw jaarruimte

Bereken uw jaarruimte

Voor het berekenen van uw jaarruimte heeft u een paar gegevens nodig van het voorafgaande jaar. Hierbij wordt verschil gemaakt tussen mensen die in loondienst werken en ondernemers.

Werkt u in loondienst, houd dan uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en jaaropgave van vorig jaar bij de hand. Het jaaroverzicht ontvangt u van uw werkgever, het UPO van uw pensioenuitvoerder. Bent u ondernemer, houd dan uw belastingaangifte over het voorgaande jaar bij de hand.

Voorbeeld inkomen van € 40.000

Esther werkt als verpleegkundige en heeft een modaal inkomen van € 40.000 bruto in 2023. Over dit inkomen betaalt ze 36.93% aan inkomstenbelasting. Om geld opzij te zetten voor later, stort ze in 2023 € 3.000 op haar ABN AMRO Pensioenaanvulling. Dit past binnen haar jaarruimte. In 2024 kan Esther die inleg van € 3.000 aftrekken bij haar belastingaangifte over 2023. Zonder rekening te houden met eventuele andere zaken zou haar voordeel hierbij uitkomen op: € 1.108.

Let op: dit voorbeeld is een simpele weergave waarmee u een idee krijgt van wat er mogelijk is. Hoeveel u daadwerkelijk terugkrijgt van uw ingelegde jaar- of reserveringsruimte, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U kunt geen rechten ontlenen aan dit voorbeeld.

Voorbeeld inkomen € 80.000

Martijn is consultant en verdient € 80.000 bruto per jaar. Over dit inkomen betaalt hij 36,93% over de eerste € 73.031 en 49,50% over de resterende € 6.969. Martijn blijkt een pensioengat te hebben. Om later net zo te kunnen leven als nu besluit hij om € 3.000 in te leggen op een ABN AMRO Pensioenaanvulling. Dit past binnen zijn jaarruimte. In 2024 kan Martijn die inleg aftrekken bij zijn aangifte inkomstenbelasting. Zonder rekening te houden met eventuele andere zaken zou zijn voordeel hierbij uitkomen op: € 1.485.

Let op: dit voorbeeld is een simpele weergave waarmee u een idee krijgt van wat er mogelijk is. Hoeveel u daadwerkelijk terugkrijgt van uw ingelegde jaar- of reserveringsruimte, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U kunt geen rechten ontlenen aan dit voorbeeld.

Let op: Leg niet meer dan uw jaar- en reserveringsruimte in

Uw jaarruimte geeft het maximale bedrag aan dat u dit jaar mag inleggen op een pensioenproduct. Stort u meer en past dit niet binnen uw reserveringsruimte, dan is de inleg niet aftrekbaar. De uitkering is echter wel belast. Bereken daarom altijd vóórdat u inlegt op uw pensioenrekening hoeveel jaarruimte en reserveringsruimte.

Jaarruimte benutten

Vergeet dit jaar niet uw jaarruimte te benutten

Heeft u al Pensioenaanvulling en heeft u dit jaar nog jaarruimte over die u wilt benutten? Leg dan het geld dat u extra wilt sparen voor het einde van het jaar in op uw bankspaarrekening. Dit doet u gemakkelijk in de Mobiel Bankieren app of Internet Bankieren. Heeft u een lijfrenteverzekering bij ABN AMRO en wilt u uw jaarruimte daar in afstorten? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Start nu met Pensioenaanvulling

Met Pensioenaanvulling spaart u voor extra pensioen. U benut hiervoor uw jaarruimte en het geld dat u inlegt is ook echt bedoelt voor uw pensioen; het staat vast tot aan uw pensioenleeftijd.

Uitleg over de begrippen

U vindt uw pensioenaangroei (ook wel factor A genoemd) van het voorgaande jaar in de laatste pagina uw uniform pensioenoverzicht (UPO). Deze kunt u opvragen bij uw pensioenuitvoerder.

Heeft u in de afgelopen 10 jaar niet volledig gebruikgemaakt van uw jaarruimte? Dan kunt u mogelijk nog een extra bedrag sparen met belastingaftrek. Dit noemen we reserveringsruimte. Tip: gebruik eerst uw reserveringsruimte uit het oudste jaar. Die komt namelijk als eerste te vervallen.

Veel mensen bouwen pensioen op via een werkgever, dat noemt men het werkgeverspensioen. Het is niet vanzelfsprekend dat u hiermee een volledig pensioen opbouwt. Zo kan het zijn dat u bijvoorbeeld maar een deel van uw pensioen opbouwt via het werkgeverspensioen. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van het overige deel. Daar kunt u uw jaarruimte voor inzetten.

Het is ook mogelijk dat u wel volledig pensioen opbouwt via uw werkgever. In dat geval houdt u geen jaarruimte over. De hoogte van uw werkgeverspensioen vindt u terug in het laatste overzicht van uw pensioenfonds. Het is wel mogelijk dat u reserveringsruimte heeft die u kunt benutten voor het aanvullen van uw pensioen.

Bent u ondernemer, zzp'er of DGA? Dan bouwt u geen pensioen op bij een werkgever. U bent volledig zelf verantwoordelijk voor de opbouw van uw pensioen. Ook u kunt met fiscaal voordeel pensioen opbouwen, door uw jaarruimte te benutten.

U kunt uw jaarruimte berekenen aan de hand van uw bruto winst en de dotatie aan de fiscale oudedagsreserve. Bent u in het huidige jaar of in de afgelopen 7 jaar in loondienst geweest en heeft u pensioen opgebouwd bij een werkgever, dan heeft u ook de factor A nodig. Deze vindt u op het UPO (uniform pensioenoverzicht) van het pensioenfonds van het betreffende jaar.

Ook interessant voor u

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoe ziet uw pensioen eruit? Zet voor u zelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven. Dit artikel helpt u daarbij.

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen en/of pensioenbeleggen met mogelijk belastingvoordeel.

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.