Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Pensioen voor ondernemers

Uw inkomen voor later

Als ondernemer investeert u dagelijks in uw bedrijf. U laat uw onderneming groeien en zorgt dat u van de inkomsten goed kunt leven. Maar investeert u ook in de toekomst? Als zzp’er of dga bouwt u niet automatisch pensioen op. Daarom is het verstandig om nu al wat opzij te zetten voor later, zodat u later kunt genieten van uw oude dag.

Moeilijke begrippen in 2 minuten uitgelegd

Wat is een pensioengat?

U heeft een pensioengat (pensioentekort) als u later, als u met pensioen bent, meer maandelijkse uitgaven heeft dan u ontvangt aan pensioen. Dit pensioengat kunt u zelf aanvullen.

Wat is jaarruimte?

U kunt zelf extra sparen voor uw pensioen met mogelijk belastingvoordeel. Dat voordeel krijgt u alleen als uw inleg onder een bepaald bedrag blijft. Dat bedrag noemen we jaarruimte.

Wat zijn pijlers van pensioen?

De eerste pijler uit het pensioenstelsel is AOW en de tweede is het werkgeverspensioen. Als ondernemer kunt u zelf uw pensioen aanvullen met de derde pijler: aanvullend pensioen.

Stappenplan: pensioen voor ondernemers

Als u weet hoe pensioen werkt, is het goed om te kijken hoe het met uw eigen pensioen gaat. Speciaal daarvoor hebben we een stappenplan gemaakt. Doorloop de stappen en check of u na het ondernemen een welverdiende financiële zekerheid heeft.

ABN AMRO

Stap 1: check uw pensioen

Heeft u eerder pensioen opgebouwd, bijvoorbeeld omdat u in loondienst bent geweest? Hoeveel u later ontvangt ziet u binnen 5 minuten. Ga naar  Mijnpensioenoverzicht  en log in met uw DigiD. Heeft u alleen recht op AOW? Dan ontvangt u ongeveer maximaal € 1.000 netto per maand als u samenwoont met uw partner en € 1.500 netto per maand (met loonheffingskorting) als u alleen woont.

ABN AMRO

Stap 2: bereken uw jaarruimte

U weet nu hoeveel geld u maandelijks ontvangt als u met pensioen gaat. Als ondernemer is het in de meeste gevallen verstandig om nog extra geld opzij te leggen voor later. Tot een bepaald bedrag mag u jaarlijks uw pensioen aanvullen met mogelijk belastingvoordeel. Dit bedrag hangt onder andere af van de winst van uw onderneming en heet jaarruimte.

ABN AMRO

Stap 3: open een pensioenrekening

Er zijn verschillende manieren om extra inkomen op te bouwen voor uw pensioen:

  • Doorwerken na uw pensioenleeftijd
  • Investeren in uw onderneming en deze eventueel verkopen
  • 'Gewoon' sparen of beleggen (zonder belastingvoordeel)
  • Pensioensparen met mogelijk belastingvoordeel
Met pensioensparen legt u geld voor later opzij op een speciale spaarrekening met mogelijk belastingvoordeel. Bij ABN AMRO kunt u sparen voor uw pensioen met Pensioenaanvulling.