Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man en vrouw werken in een koffiebar.

Pensioen voor ondernemers

Uw inkomen voor later

Maakt u zich wel eens zorgen over uw pensioen? Het liefst ontvangt u later genoeg inkomen om uw leven te blijven indelen zoals u dat nu gewend bent. Er bestaan verschillende soorten ondernemerschap, met elk hun eigen regels en mogelijkheden voor pensioenopbouw. Ontdek hier wat u kunt doen voor uw pensioen.

Producten voor ondernemers

Pensioen voor de dga

Pensioen voor de directeur-grootaandeelhouder

 • Speciaal voor de dga
 • Zelf uw pensioen aanvullen
 • Alles online geregeld

Pensioen voor de zzp’er en ondernemer in privé

Pensioen voor de zelfstandige zonder personeel

 • Speciaal voor zzp’ers
 • Zelf uw pensioen aanvullen
 • Alles online geregeld

Onder welke rechtsvorm valt uw onderneming?

Het is begrijpelijk dat u wel eens denkt aan uw financiële toekomst. Als ondernemer bouwt u geen pensioen op via een werkgever. U moet het dus zelf regelen. Als zzp’er, ondernemer in privé, dga, vanuit een maatschap of binnen een VOF. Door uw pensioen goed te regelen, kijkt u met meer zekerheid naar de toekomst. Wij leggen u graag uit hoe u te werk gaat.

Wat regelt u voor uw pensioen?

Als ondernemer moet u zelf uw pensioen regelen. Het is uw inkomen voor later, wanneer u stopt met werken. U zal AOW ontvangen, maar de kans is groot dat dit niet genoeg zal zijn. Regel daarom uw pensioen op tijd. Ontdek de verschillende opties voor pensioen voor ondernemers en kies de optie die bij u past.

Pensioen uitkeren

Ontdek de pensioenmogelijkheden voor ondernemers

Voor een groot deel van de zelfstandigen geldt dat ze niet kunnen deelnemen aan een pensioenfonds. Maar in sommige sectoren is het verplicht om aanvullend pensioen af te nemen bij een pensioenfonds. Een veelgebruikte richtlijn voor hoeveel pensioen u nodig heeft is 70% van het inkomen voorafgaand aan uw pensioen. U heeft als ondernemer verschillende mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen:

 • uw jaarruimte benutten door dit in een lijfrenteproduct te storten
 • kiezen voor een oudedagsreserve
 • sparen en beleggen
 • vermogen in de onderneming opbouwen
hoeveel kan ik lenen

Zelf uw pensioen regelen, hoe werkt dat?

Zelf (extra) pensioen opbouwen door middel van banksparen kan met belastingvoordeel. Hiervoor moet u wel aan bepaalde regels voldoen:

 • Uw gespaarde geld staat op een geblokkeerde rekening waar u niet zomaar van kunt opnemen. Dit kan vaak pas wanneer u de AOW-leeftijd bereikt.
 • U mag uw pensioen aanvullen tot aan uw jaarruimte en/of reserveringsruimte
 • Bereken daarom altijd eerst uw jaarruimte en/of reserveringsruimte, voordat u inlegt op uw pensioenrekening.
 • U kunt er ook voor kiezen om een deel van de FOR af te storten in een bankspaarrekening en het daarmee uit de risicosfeer van de onderneming te halen. U kunt er dan niet meer over beschikken maar bent ook beter beschermd in het geval van bijvoorbeeld een faillissement.
 • U betaalt pas belasting over het bedrag wanner u met pensioen gaat en uw pensioen wordt uitgekeerd.
Vrouw buiten voor duurzaam gebouw

De voordelen van sparen voor uw pensioen als ondernemer

Als ondernemer kunt u net als iedereen uw inleg in mindering brengen op uw te betalen inkomstenbelasting en hiermee mogelijk fiscaal voordeel behalen. U maakt gebruik van uw jaarruimte, waardoor u mogelijk geen inkomstenbelasting betaalt over het bedrag dat u inlegt. Ook betaalt u geen vermogensrendementsheffing over het gespaarde bedrag, wat u over regulier spaargeld of beleggingen wel moet doen.

Het voordeel van pensioen opbouwen bij ABN AMRO is het gemak van al uw bankzaken op één plek, bij een vertrouwde bank die u kent.

Wat is banksparen?

Bij banksparen maakt u gebruik van uw jaarruimte, waardoor u met fiscaal voordeel spaart. Over het bedrag dat u inlegt betaalt u geen inkomstenbelasting, dat gebeurt pas bij de uitkering ervan. Ook betaalt u geen vermogensrendementsheffing over het gespaarde bedrag, omdat lijfrentekapitaal of aanvullend pensioenkapitaal vrijgesteld is van vermogensrendementsheffing. Spaart u op een reguliere spaar- of beleggingsrekening, dan betaalt u dit mogelijk wel. Dit is afhankelijk van de hoogte van uw vermogen.

Veel gestelde vragen

Banksparen is gericht sparen voor uw pensioen. U spaart op een geblokkeerde rekening waar u in principe vaak pas geld van kunt opnemen wanneer u de AOW-leeftijd bereikt. Bij banksparen maakt u gebruik van uw jaarruimte, waardoor u mogelijk met fiscaal voordeel spaart. Over het bedrag dat u inlegt betaalt u geen inkomstenbelasting, dat gebeurt pas bij de uitkering ervan. Ook betaalt u geen vermogensrendementsheffing over het gespaarde bedrag, omdat lijfrentekapitaal of aanvullend pensioenkapitaal vrijgesteld is van vermogensrendementsheffing. Spaart u op een reguliere spaar- of beleggingsrekening, dan betaalt u dit wel.

Als ondernemer bouwt u geen pensioen op bij een werkgever. U kunt ook niet zelf deelnemen aan een pensioenfonds, dat is zo vastgesteld in de wet. Uitzonderingen daargelaten in bepaalde sectoren.

Regelt u zelf geen pensioen, dan ontvangt u later alleen de AOW. Dit is een vast basispensioen en zal een stuk lager zijn dan het inkomen dat u gewend bent. Daarom is het belangrijk om zelf uw pensioen aan te vullen.

Iedereen die in de 50 jaar voor de AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond of gewerkt heeft recht op AOW. De AOW-uitkering is voor iedereen gelijk.

Pensioenparen doet u bij een bank. U spaart dan op een geblokkeerde rekening. Een lijfrenteverzekering Is een verzekeringsovereenkomst. Binnen een lijfrenteverzekering kan het overlijdensrisico afgedekt worden, maar dat hoeft niet. Dit is afhankelijk van de voorwaarden.

Een vuistregel die wordt gebruikt voor de hoogte van het pensioen dat u later nodig zal hebben is 70% van het laatste bruto inkomen dat u had voor u stopte met werken. Dit komt doordat uw hypotheek waarschijnlijk al is afbetaald. Ook betaalt u over de eerste schijf van uw pensioeninkomen een lager belastingtarief.

U kunt er voor kiezen om uw aanvullende pensioen eerder dan uw AOW leeftijd uit te laten keren maar dan gelden extra regels. U kunt er voor kiezen uw pensioen al eerder te laten ingaan maar dat kan grote gevolgen hebben voor de hoogte van uw pensioen. Ga met een specialist na of dit voor u verstandig is of niet. Wat zijn de voordelen van pensioen opbouwen als ondernemer via pensioensparen, banksparen, lijfrente sparen?

hypotheekadvies

Denkt u al aan uw oude dag?

Het lijkt ver weg, maar uw pensioen komt steeds dichterbij. Maak tijd en denk na over uw toekomst. Zodat u als ondernemer later kunt blijven genieten zoals u dat gewend bent.

Heeft u deze vragen:

 • Hoeveel kan ik straks besteden?
 • Kan mijn inkomen zich ontwikkelen?
 • Hoeveel pensioen heb ik nodig?
 • Wat is mijn huidige pensioensituatie?
 • Wat kan ik nu doen voor later?

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.