Javascript is required

Is je praktijk je pensioen?

Het is zover, je hebt een eigen praktijk! Je bent (para-)medisch ondernemer en kunt jouw visie in de praktijk brengen. Je hebt hier vast al goed over nagedacht en een kijkje genomen in verschillende praktijken. Ook weet je precies hoe jouw praktijk zich de komende jaren moet ontwikkelen.

Het is belangrijk om vooraf een goed plan te maken en dit regelmatig tegen het licht te houden. Je stippelt een tijdslijn uit en je bekijkt regelmatig of de plannen gehaald worden.

Nu al aandacht voor je pensioen

Met een goed plan kun je van je (para-)medische praktijk een succes maken. Dit geldt ook voor het pensioen! Voor veel praktijkhouders duurt het nog een hele periode voordat het zover is. Zij vinden het misschien ook niet zo belangrijk, terwijl je met een goed plan straks met veel plezier met pensioen kunt gaan. Helaas vergeten veel ondernemers hun pensioen mee te nemen in hun financiële planning. Zij focussen zich vooral op de groei van de praktijk.

Als je vanaf de praktijkstart een plan maakt voor je pensioenopbouw heb je meer zekerheid. Doe dit in samenspraak met je accountant of financieel planner. Of overleg met ons om de basis van je pensioen in orde te maken.

Je huidige levensstijl ook later voortzetten?

Hoe eerder je begint met bijvoorbeeld sparen (en dit kan fiscaal gefaciliteerd), hoe gemakkelijker je het verwachte einddoel kunt halen. Natuurlijk zijn er binnen verschillende beroepsgroepen “verplichte” pensioenfondsen. Het komt vaak voor dat de uitkering op het moment van pensionering niet voldoende is om de voort te zetten. Het zou erg jammer zijn dat op het moment dat je wel de tijd hebt om leuke dingen te doen, je hier niet de financiële middelen voor hebt.

Hoe eerder je begint met bijvoorbeeld sparen (en dit kan fiscaal gefaciliteerd), hoe gemakkelijker je het verwachte einddoel kunt halen. Natuurlijk bestaan er voor verschillende beroepsgroepen verplichte pensioenfondsen. Het komt voor dat de uitkering op het moment van pensionering niet voldoende is om de levensstijl die je gewend bent, voort te zetten. Het is jammer als je, juist op het moment dat je de tijd hebt om leuke dingen te doen, je hiervoor niet de financiële middelen hebt.

“Mijn praktijk is mijn pensioen”

In de loop van de jaren heb je je praktijk met zorg opgebouwd tot een succes. Vaak horen we ‘Mijn praktijk is mijn pensioen’. Die uitspraak begrijpen we heel goed. Je hebt hard gewerkt om een mooie praktijk op te zetten, je levert belangrijke zorg en financieel loopt het ook goed. Toch is het risicovol om je pensioeninkomen af te laten hangen van de opbrengst van de praktijk. We zien momenteel dat veel praktijkhouders tussen nu en 10 jaar met pensioen willen. Het aanbod is op dit moment al een stuk groter dan de vraag naar praktijken. Zorg er dus voor dat je praktijk de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’ is voor je pensioen.

Overdracht van je praktijk

Wanneer begin je met het overdragen van je praktijk? De zoektocht naar mogelijke kopers duurt in de praktijk vaak langer dan verwacht. Begin op tijd met je voorbereidingen, bijvoorbeeld zo’n 10 jaar voordat je de praktijk wilt overdragen. Maak samen met de accountant, financieel planner of professional een plan en ga op zoek naar kopers. Vergeet je huidige personeel niet mee te nemen in de plannen. Heeft een van hen de ambitie om (mede)praktijkhouder te worden? Ga in gesprek en neem deze kandidaatkoper mee in de keuzes die je maakt. Kopers liggen niet voor het oprapen.

Het is raadzaam om voor het maken van je plan een professional in te schakelen die bekend is in de (para-) medische wereld. Misschien kennen zij medici die geïnteresseerd zijn in een praktijkovername en kan er op deze wijze een mooie match gemaakt worden!

De belangrijkste tips

Een aantal belangrijke tips en overwegingen die we je willen meegeven om de basis van het pensioen goed te regelen:

  1. Start je pensioenplanning op tijd, het liefst tegelijk met het opstarten van de praktijk.
  2. Een verplicht pensioen vanuit de branche is prettig, maar is vaak niet voldoende om je huidige levensstijl aan te houden.
  3. Maak een goed plan, bespreek dit regelmatig met je accountant en zorg voor een goede pensioenbasis. Dit doe je door te sparen, schulden af te lossen of misschien door onroerend goed aan te kopen. Laat je hierover adviseren.
  4. Blijf in contact met een kandidaatkoper en stel een overnameplan op. Dit kan bijvoorbeeld in samenspraak met een professional die bekend is in de (para medische wereld. De verwachtingen moeten aan beide kanten helder zijn.

Tot slot
Het opbouwen van een praktijk gaat samen met het opbouwen van een goed pensioen. Streef ernaar dat je straks zelf kunt kiezen wanneer je stopt met de praktijk. Heb je vragen over dit onderwerp of wil je een keer sparren over een mogelijke praktijkoverdracht? Neem dan contact met ons op. Onze sectorspecialisten staan voor je klaar.

Lees ook

Je pensioen

Veel medici geven hun eigen pensioen een onvoldoende. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wij helpen je graag.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over je bedrijfsvoering of wil je persoonlijk advies? Ga naar onze contactpagina en bekijk hoe we je zo goed mogelijk verder kunnen helpen.