Uw financiële doelen en wensen vragen aandacht, ook die van uw ouders en kinderen wellicht. Onze expert Hilde Wuisman vertelt hoe zij klanten hierover informeert.
Bij de verkoop/overdracht van de onderneming start een nieuwe levensfase, ook in financieel opzicht. Goed inzicht in de financiële mogelijkheden geeft rust en optimale ruimte voor nieuwe plannen. Er ontstaat behoefte aan inzicht, en we zien dat klanten willen weten wat hun financiële mogelijkheden zijn nadat ze met hun onderneming zijn gestopt. Zeker omdat het vaak nog lang geen tijd is voor pensioen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een vakantiewoning in het buitenland te kopen? Ze willen, net als alle andere ondernemende klanten, weten of de opbrengst volstaat om mogelijk levenslang hiervan te leven.
Het is vaak een levensfase waarin niet alleen de eigen financiële keuzes aandacht vragen, maar ook die van eventuele kinderen en eigen ouders. Gaat u de kinderen helpen met de aankoop van de eigen woning? Wilt u uw ouders financieel gaan ondersteunen? Het vraagt om acties op verschillende niveaus. Dat brengt zorgen én plezier met zich mee. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen al deze belangen. Vaak spelen ook emoties een rol. Aandacht voor de eigen financiële situatie is daarbij een must. Het uitstellen van keuzes of zelfs verkeerde keuzes kunnen aanzienlijke gevolgen voor de toekomst hebben.
‘Op afstand de grootste wens is financiële onafhankelijkheid’, zegt Hilde. ‘Bijna elke klant wil weten of het opgebouwde vermogen voldoende is om van te leven. Dat betekent overigens niet dat iemand echt al wil stoppen met werken. De bevestiging dat het kan, nu of in de nabije toekomst, is vaak al voldoende. ‘De gedachte: “Áls ik niet meer wil, dan kan ik stoppen” zorgt voor rust.’
Om te bepalen wanneer iemand bijvoorbeeld financieel onafhankelijk kan zijn, brengt de private banker of de Vermogensplanner samen met de klant de financiële doelstellingen in kaart, en zet deze af tegen het vermogen dat de klant nu heeft of verwacht te krijgen in de toekomst. Het gaat dan niet alleen om het vermogen op spaar- en beleggingsrekeningen. Ook andere vermogensbestanddelen horen daarbij, zoals vastgoedinvesteringen, opgebouwd pensioen, eventuele erfenissen in de toekomst en de geschatte opbrengst uit de mogelijke verkoop van een onderneming.
Daarnaast moeten we rekening houden met huidige inflatie, rendement en belastingheffing. Het feit dat we steeds ouder worden (‘langlevenrisico’) betekent meer geld voor later reserveren. Een goed Vermogensplan plaatst al deze vraagstukken in het juiste perspectief en is zonder extra kosten voor onze klanten.