
Boekhouding en administratie
Btw, facturen, en financieel inzicht
Het is belangrijk om je administratie goed op te zetten. Hoe doe je dat? En weet jij hoeveel procent van je inkomsten je opzij moet zetten elke maand? Wij zetten de beste tips voor je op een rij. Luister ook naar onze podcasts voor meer inspiratie.
Tips over btw
Bereken eenvoudig je btw-aangifte

Bij de btw-aangifte geef je de btw door die je klanten hebt berekend. Trek de btw af die je zelf betaald hebt. Zo zie je hoeveel je betaalt aan de Belastingdienst en wat je terugkrijgt.
Hoe doe je btw-aangifte?
Het moment van btw-aangifte kan stressvol zijn, maar we helpen je graag om het gemakkelijk te maken. Bekijk hoe het werkt en lees de 10 belangrijkste vragen en antwoorden over btw.
Reken je btw over verzendkosten?
Als ondernemer moet je meestal btw in rekening brengen bij je klanten. Maar soms ook niet. Hoe zit het met de verschillende btw-regels van de Belastingdienst?
Je facturen
Meer artikelen voor ondernemers
Tips voor een goede facturenadministratie
Kennisartikel
Boekhouden en administratie
Als ondernemer moet je een duidelijke administratie bijhouden van je facturen. Hierin leg je de verstuurde en inkomende facturen vast. Dit helpt bij het controleren van betalingen, de btw-aangifte en de wettelijke bewaartermijn. De Belastingdienst moet je facturen kunnen controleren. Ze kunnen langskomen om je aangiften na te kijken. Een overzichtelijke administratie geeft jou en de fiscus duidelijkheid. In dit artikel lees je waaraan een goede facturenadministratie moet voldoen.
Podcasts over boekhouden
Een startende ondernemer krijgt tips van experts over btw, aftrekposten en het nut van een zakelijke rekening.
Omgaan met risico's
Ondernemen kan risico's met zich meebrengen. Dat kan soms lastig zijn. Hoe ga je daar als ondernemer het beste mee om?
Speciaal voor zzp'ers
Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je administratie en boekhouding. Waarmee moet je rekening houden?
Welke zakelijke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?
Belangrijke boekhoudtermen uitgelegd
Wat is een financieel plan?
Een financieel plan is een vertaling van je ondernemingsplan in cijfers en helpt je bepalen of je plan financieel haalbaar is. Een goed plan helpt financiers te overtuigen om geld in je onderneming te investeren.
Wat is een pro-forma-factuur?
De pro forma factuur is een onofficiële en voorlopige factuur. Het verstrekt de koper informatie over de te leveren producten en/of diensten. ‘Pro forma’ betekent in het Latijn ‘voor de vorm’.
Wat zijn grootboekrekeningen?
Grootboekrekeningen vormen verzamelingen van uitgaven of inkomsten binnen de boekhouding. Ze werken net als verschillende kaarten in een kaartenbak. Op iedere rekening staan gelijksoortige inkomsten of uitgaven, om daarvan het overzicht te houden.
Wat is een investeringsbegroting?
Met een investeringsbegroting breng je in kaart welke investeringen je moet doen om een bedrijf op te starten of je bedrijf verder te laten groeien, en welke kosten hiermee gemoeid gaan. In feite is de investeringsbegroting de linkerzijde van een balans, de debetzijde.
Wat is een financieringsbegroting?
In een financieringsbegroting bepaal je hoe je de bedrijfsmiddelen en andere investeringen voor je onderneming gaat financieren. Dit kan gefinancierd worden met eigen of vreemd vermogen of door een combinatie van beide.
Wat is een exploitatiebegroting?
Een exploitatiebegroting is een prognose van de verwachte omzet en kosten van een bedrijf voor een langere periode, en is onderdeel van een financieel plan. Meestal wordt een exploitatiebegroting gemaakt voor een periode van 1 tot 3 jaar.
Wat is een liquiditeitsbegroting?
Een liquiditeitsbegroting is een planning van verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Een periode van een maand is het meest gangbaar omdat je op deze manier gedurende het jaar een financieel patroon kunt herkennen.
Wat is een winst- en verliesrekening?
Iedere ondernemer wil weten of hij winst of verlies maakt. Met een winst- en verliesrekening breng je de kosten en opbrengsten van je bedrijf in kaart.
Wat is solvabiliteit?
Weet je of je bedrijf een financiële tegenslag kan incasseren? De solvabiliteit, oftewel de hoeveelheid eigen vermogen in je bedrijf, geeft een groot deel van het antwoord. Je bedrijf kan gezond groeien met een solide basis van eigen vermogen. Een goede solvabiliteit maakt de kans op het verkrijgen van een financiering groter.
Wat is werkkapitaal?
Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf nodig heeft voor dagelijkse uitgaven. Denk aan het betalen van leveranciers en het uitkeren van salarissen. Een gezond werkkapitaal is belangrijk voor de stabiliteit van je bedrijf. Het zorgt ervoor dat je je rekeningen kunt betalen, onverwachte kosten kunt opvangen en kansen voor groei kunt benutten.