Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Uw bedrijf overdragen aan familie

Tijd voor de volgende generatie

In deze fase spelen er dubbele belangen. U wilt dat uw familielid straks een succes maakt van uw onderneming. Om uw onderneming veilig te stellen, maar ook hun eigen toekomst. Ontdek hoe u zo goed mogelijk aan deze uitdagende periode begint en wat onze rol hierbij kan zijn.

 

Maak de overdracht bespreekbaar

Een voorbereidingstijd voor een bedrijfsoverdracht van ongeveer 3 tot 5 jaar is gebruikelijk. Begin op tijd en ga in gesprek met uw familie en managementteam. Maak samen een plan en houdt rekening met verschillende fiscale regels. Het is op dit moment belangrijk dat het familielid al minimaal 3 jaar, voorafgaand aan de overdracht, in dienst is van de onderneming. Ook spelen er vaak emoties mee. Zijn er familieleden die zich te kort gedaan kunnen voelen of is er sprake van jaloezie? 

Verhaal uit de praktijk

'We wilden alle kinderen zoveel mogelijk gelijk behandelen en daarom, bij voorkeur ook al bij leven, compenseren om scheve gezichten te voorkomen. De verschillende invalshoeken van zowel de accountant als de bank hebben ons stof tot nadenken gegeven. Zij keken niet alleen met ons naar de bedrijfsopvolgingsmogelijkheden maar lieten ons ook nadenken over de toekomst.’

Emotie en ratio gaan dwars door elkaar heen

Een familiebedrijf overdragen aan de volgende generatie is bepaald geen abc’tje. Een overdracht van het familiebedrijf in goede harmonie gaat vaak gepaard met een meerjarenplan. Welke tips hebben ervaringsdeskundigen en kenners voor een bedrijfsoverdracht binnen de familie? Bekijk de aflevering of download onze whitepaper.

Uw leven na de overdracht regelt u nu

Wat heeft u minimaal nodig om uw gewenste levensstijl na de overdracht te kunnen handhaven? Denk hier al voor de overdracht over na en zet uw wensen en doelen op een rij. Hoeveel moet uw onderneming minimaal opbrengen om dit te realiseren? Verkoopt u het bedrijfspand of ontvangt u liever maandelijks huurinkomsten? In een Vermogensplan rekenen wij graag samen met u verschillende scenario’s door. Dat geeft u rust en overzicht.

Onze oplossingen voor uw volgende stap

Vermogensplanning

We brengen uw wensen en doelen in kaart en kijken samen of en hoe deze financieel haalbaar zijn.

  • Oog voor vermogen in BV en Privé
  • Duidelijkheid voor nu en later
  • Onze expertise maakt het makkelijker voor u

Evenementen

Wij ontmoeten u graag op onze (regionale) evenementen en via netwerkclubs. (Oud-)ondernemers delen hun ervaringen en breiden hun netwerk op deze wijze uit. We zien uit naar een ontmoeting met u.

  • Ondernemers-sociëteit
  • Vrouwelijk Ondernemers Netwerk
  • Ondernemersdiners & meer

Meest gestelde vragen bedrijfsoverdracht aan familie

Een familiestatuut is een document waarin afspraken staan met betrekking tot familie en onderneming. Door het opstellen van een familiestatuut legt u een aantal zaken vast. Belangrijker dan het document zelf is de weg ernaartoe. Het familiestatuut komt tot stand door gesprekken in de familie en zorgt ervoor dat er een gezamenlijke visie van de familie komt. Meer hierover leest u in het blog familiestatuut biedt houvast voor het familiebedrijf.

Hier gaat het om “willen” en “kunnen”. De grootste valkuil is dat ouders aannames doen over de ambitie van hun kinderen om hen op te volgen. Als de aanname klopt en de wil is er, dan is het nog steeds van belang te waken voor familieblindheid. Heeft de beoogde opvolger ook de benodigde capaciteiten in huis om de volgende stap te zetten? Aan welke eisen moet uw bedrijfsopvolger voldoen en is zij of hij er klaar voor? Meer hierover leest u in de blog 'Opvolging in het familiebedrijf - bedrijf'.
Als niet alle kinderen u opvolgen, komen allerlei vragen op u af over hoe om te gaan met deze kinderen. Worden deze kinderen met ‘overig vermogen’ gelijk bedeeld als het overnemende kind (of kinderen)? Mogen kinderen aandelen in het bedrijf bezitten of alleen zij die in het bedrijf een managementfunctie vervullen? Er is hier geen goed of fout. Van belang is wel om alle kinderen bij het bedrijfopvolgingsproces te betrekken. Ook degenen die hebben aangegeven niet in het bedrijf te willen werken. Dit draagt bij aan de goede harmonie binnen de familie en voorkomt dat kinderen zich buitengesloten voelen. Meer hierover leest u in de blog 'Opvolging in het familiebedrijf - familie'.

Dit is een belangrijk thema waar in de praktijk vaak (te) weinig aandacht voor is. Bewustwording hiervan is heel belangrijk. U kunt al voor de verkoop maatregelen treffen. Denk bijvoorbeeld aan het integraal wijzigen van de juridische structuur. Graag gaan wij hierover met u en uw adviseur(s) in gesprek. Een aantal quick wins waar u uw voordeel mee kunt doen, zijn:

  • Geef uw holding een andere naam dan uw onderneming
  • Vestig uw holding niet op uw huisadres
  • Zorg dat u niet de enig aandeelhouder bent van de holding.

Meer hierover leest u in het blog Privé is vaak publiek.

In gesprek over de overdracht van uw bedrijf aan familie?

Heeft u een vraag over de mogelijkheden of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en we bellen u binnen twee werkdagen terug.

Bel ons direct

We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.