Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

‘Bij beleggen moet je je emotie onder controle houden’

Dat beleggen met pieken en dalen gaat, zal voor jou waarschijnlijk geen nieuws zijn. Het kan aantrekkelijk lijken om te proberen precies op die pieken en dalen in- of uit te stappen. Dat pakt alleen lang niet altijd goed uit. Judith Sanders, beleggingsstrateeg van ABN AMRO, legt uit waarom.

 

Is vaak in- en uitstappen een goed idee?

“Een goede belegger belegt met een plan en richt zijn portefeuille zo in dat dit doel haalbaar is voor de lange termijn. Zo’n goed gespreide portefeuille houdt rekening met pieken en dalen. Dan zou het niet nodig moeten zijn om heel actief in- en uit te stappen. Dat is een flinke gok en eigenlijk blijkt bijna altijd dat die gok niet lonend is. Het rendement valt dan lager uit dan wanneer je gewoon belegd was gebleven.”

Valt de markt eigenlijk wel te voorspellen?

“Het rendement in een jaar wordt bepaald door een combinatie van goede en slechte beursdagen in dat jaar. Met ongeveer 250 handelsdagen in het jaar is het vrijwel onmogelijk om die paar dagen precies goed te timen. In het verleden hebben heel veel onderzoeken al laten zien hoe belangrijk die paar dagen zijn in het beleggingsjaar en dus wil je altijd belegd zijn op die goede beursdagen. Niet belegd zijn betekent de slechtste dagen missen maar ook de beste. En juist de beste dagen hebben het grootste effect op je rendement.”

Betekent dat dat beleggen eigenlijk stilzitten is?

“Nee, dat niet. De uitdrukking ‘stilzitten als je geschoren wordt’, gaat eigenlijk alleen op bij onverwachte gebeurtenissen waarop de markt heftig reageert. Zoals de uitbraak van corona of de inval van Rusland in Oekraïne. Bij crises is het goed om het hoofd koel te houden. Kijk even aan wat de markt doet. Vaak zie je toch dat de markt na de heftigste klap wel herstelt. Beleggers hebben met corona en de oorlog de afgelopen jaren in een korte tijd veel voor hun kiezen gehad, maar je zag beide keren een vrij snel herstel.”

“In individuele gevallen kan het wel lonend zijn om actie te ondernemen als het slecht gaat. Zie je bijvoorbeeld dat een aandeel het minder goed doet, dan ga je uitzoeken waarom dit is. Ziet het er voor de lange termijn slecht uit? Dan kun je dit aandeel natuurlijk verkopen. Datzelfde geldt als het in een bepaalde sector of regio minder goed gaat.”

Hoe houd je als belegger het hoofd koel?

“Bij beleggen komt altijd emotie kijken. Het is toch je eigen geld dat je aan het werk zet en het kan spannend zijn als je ziet dat het minder waard wordt. Dan wil je vanuit je natuur ingrijpen. Eigenlijk moet je als belegger op dat moment bewust zijn van je emotie en die emotie onder controle houden. Hoe moeilijk dat ook is. We weten wel dat we niet moeten handelen uit emotie, maar het blijft lastig.”

“Andersom geldt dat ook. Nu het mede door de opkomst van AI goed gaat met bepaalde techaandelen lijkt het aantrekkelijk om daar vol op in te zetten. Maar hoge rendementen zijn ook risicovoller. Een goed gespreide portefeuille verspreidt het risico. Ook periodiek beleggen kan een optie zijn om je risico te spreiden.”

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.