Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Aflossingsvrije hypotheek

Elke maand alleen rente betalen

Veel Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Kenmerkend voor deze hypotheek is dat u niet aflost en dus geen kapitaal opbouwt: uw hypotheekschuld blijft hierdoor hetzelfde. Wat zijn de risico's en waar moet u op letten? Lees verder als u meer wilt weten over de aflossingsvrije hypotheek.

Grafiek laat zien dat je alleen rente betaalt en dat je maandbedrag gelijk blijft.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen hypotheekrente, geen aflossing. Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheek volledig terugbetalen. Sluit je nu een aflossingsvrije hypotheek af? Dan mag je tot 50% van de marktwaarde van je huis aflossingsvrij lenen.

Aflossen aan het einde van de looptijd

Bij een aflossingsvrije hypotheek zorg je zelf voor het bedrag waarmee je je hypotheek op de einddatum volledig aflost. Dit kan door tijdens de looptijd zelf te sparen of beleggen, of door je woning te verkopen. Lees meer over het terugbetalen van je aflossingsvrije hypotheek, check hoe je hypotheek ervoor staat in Internet Bankieren of bespreek je mogelijkheden met een hypotheekadviseur.

Goed om te weten over de aflossingsvrije hypotheek

Voordelen

De voordelen van de aflossingsvrije hypotheek:

  • Je bent niet verplicht om af te lossen tijdens de looptijd
  • Flexibiliteit om extra af te lossen: je kunt meestal 10% per jaar extra aflossen uit eigen middelen zonder kosten
  • Lage bruto maandlasten: je betaalt alleen rente over het geleende bedrag

Aandachtspunten

De aandachtspunten van de aflossingsvrije hypotheek:

  • Je hypotheekschuld daalt niet. Je moet ervoor zorgen dat de openstaande schuld aan het einde van de looptijd helemaal is afgelost. Dit kan tussentijds of aan het einde van de looptijd met bijvoorbeeld spaargeld of de verkoopopbrengst van je woning. Levert de verkoop niet voldoende op? Dan heb je mogelijk een restschuld.
  • Omdat de hypotheekschuld niet daalt, kun je de hypotheek mogelijk niet oversluiten of verlengen. Dit kan gebueren als je woning minder waard is geworden of je inkomen lager is, bijvoorbeeld door pensionering.
  • Sluit je na 1 januari 2013 voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek af? Dan kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Als je al een aflossingsvrije hypotheek had voor 1 januari 2013 kun je in sommige gevallen aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek. Vraag dit na bij je hypotheek- of fiscaal adviseur.
  • Het rentetarief voor een aflossingsvrije hypotheek is hoger dan voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.
  • Je kunt geen aflossingsvrije hypotheek aanvragen voor een consumptieve uitgave zoals de koop van een auto, boot, een verre reis of studiekosten van de kinderen.

5 sterren van MoneyView voor de voorwaarden!

MoneyView heeft de voorwaarden van onze Aflossingsvrije Hypotheek bekroond met 5 sterren. De hoogste score in vergelijking met ongeveer 50 andere geldverstrekkers in Nederland. Daar zijn we erg trots op!

Past de aflossingsvrije hypotheek bij jou?

Wanneer het wel bij je past

Je voldoet aan alle onderstaande voorwaarden:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud.
  • Je wilt een woning kopen of zoekt financiering voor het verbeteren, onderhouden of verduurzamen van je bestaande woning.
  • Je betaalt maandelijks alleen rente.
  • Je kiest of je maandelijks, periodiek of aan het einde van de looptijd de hypotheek in delen of volledig aflost.
  • Je weet dat er een risico is dat er bij verkoop van de woning of aan het einde van de looptijd een restschuld kan overblijven, en je bent bereid dat risico te lopen.
  • Je wilt en kunt de hypotheek tussentijds, aan het einde van de looptijd of bij verkoop van de woning met eigen middelen aflossen. Bijvoorbeeld met spaargeld en/of de verkoopopbrengst van je woning.
  • Je wilt niet meer dan 50% aflossingsvrij lenen ten opzichte van de marktwaarde van je woning.
  • Je bent bereid je woning te verkopen als je aan het einde van de looptijd geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten en je niet genoeg eigen middelen hebt om de aflossingsvrije hypotheek terug te betalen.
  • Je wilt een nieuwe hypotheek afsluiten in box 3 om fiscale redenen. Overleg met je hypotheek- en/of fiscaal adviseur.
  • Je kent, begrijpt en accepteert de risico's en kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek.

Wanneer het niet bij je past

  • Je wilt er zeker van zijn dat je geen restschuld overhoudt aan het eind van de looptijd
  • Je wilt aan het einde van de looptijd je woning niet verkopen én je verwacht de hypotheekschuld (tussentijds of aan het einde van de looptijd) niet uit andere middelen te kunnen of willen aflossen
  • Je wilt een zo laag mogelijke rente betalen
  • Je wilt de rente van je hypotheek kunnen  
  • Je wilt het geld van je hypotheek gebruiken voor consumptieve uitgaven. Dat zijn uitgaven die niets te maken hebben met de koop of verbetering van de woning. Bijvoorbeeld de koop van een auto, boot, een verre reis of studiekosten van de kinderen.

Vrijblijvend hypotheekgesprek

Benieuwd naar je mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek. Dat kan 7 dagen per week, makkelijk online via een videogesprek.

Veelgestelde vragen en kenmerken aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen de hypotheekrente. Je betaalt tot het einde van de looptijd niets terug van je hypotheeklening, tenzij je zelf kiest voor aflossen. Hierdoor blijft je hypotheekschuld hetzelfde. Het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, blijft ook gelijk als je rentepercentage niet verandert. Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheek volledig terugbetalen. Anders dan de naam doet vermoeden, moet je deze hypotheekvorm dus zeker wel aflossen. Dit doe je bijvoorbeeld met spaargeld of de opbrengst van de verkoop van je huis. Dit brengt risico’s met zich mee. Er is een kans dat de verkoop niet genoeg oplevert om je hypotheek af te lossen.
Soms kun je een aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd verlengen. Bedenk wel dat verlengen niet altijd mogelijk is, ook niet als je overwaarde op je woning hebt. Er wordt namelijk altijd naar je inkomen gekeken, en als je tegen die tijd pensioen ontvangt, kan dat lager uitvallen.

Bij een Aflossingsvrije Hypotheek van ABN AMRO kun je kiezen uit een vaste of variabele rente. Bekijk de actuele hypotheekrente.

Sinds 1 januari 2013 zijn de regels voor het aftrekken van hypotheekrente van je inkomen voor de belasting gewijzigd. Dit kan invloed hebben op je belastingvoordeel. 

  • Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan mag je de rente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken van je inkomen voor de belasting, waardoor je belastingvoordeel hebt.
  • Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten na 1 januari 2013? Je kunt nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar de hypotheekrente is dan niet meer aftrekbaar van je inkomen voor de belasting.

Wil je je Aflossingsvrije Hypotheek van ABN AMRO al voor het eind van de looptijd (voor een deel) terugbetalen? Lees alles over aflossen.

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je pas aan het einde van de looptijd de hypotheek in één keer aflost. Tijdens de looptijd betaal je alleen rente en geen aflossing. Je zorgt zelf voor het bedrag waarmee je je hypotheek aan het einde van de looptijd volledig aflost, bijvoorbeeld met spaargeld of de opbrengst van de verkoop van je huis. Dit brengt risico's met zich mee, want er is een kans dat de verkoop niet genoeg oplevert om je hypotheek af te lossen.

De maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek zijn vaak relatief laag, omdat je alleen rente betaalt tijdens de looptijd. Maar het totale bedrag dat je betaalt aan deze hypotheekvorm is meestal hoger dan bij andere hypotheekvormen. Dit komt doordat je tijdens de looptijd niet aflost en daardoor steeds hetzelfde bedrag aan rente blijft betalen.

Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm kan interessant zijn. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Lees alles over oversluiten.

Als de aankoopprijs van je woning lager is dan € 450.000 kun je Nationale Hypotheek Garantie aanvragen.

De voorwaarden van je hypotheek zijn belangrijk. Lees altijd de voorwaarden voordat je de hypotheekofferte tekent.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op je hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar je mogelijkheden?  Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer je wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf je hypotheek beheren

In Internet Bankieren kun je zelf je hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel je vraag aan  chatbot Anna of neem contact met ons op.