Spaargeld gebruiken is altijd goedkoper dan geld lenen. Maar sluit je een lening af, dan wil je er zeker van zijn dat je die kunt terugbetalen. 6 tips om zo verstandig mogelijk te lenen.
Een lening heb je niet meteen terugbetaald. Maak eerst een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Houd je geld over? Dan is dat het bedrag wat je kunt missen aan het terugbetalen van je lening en de rente. Bedenk ook of dit in de toekomst nog lukt. Bijvoorbeeld als je minder gaat werken of je kinderen gaan studeren.
De periode waarbinnen je een lening moet terugbetalen heet de looptijd. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten. Je hebt daarbij meer tijd om het bedrag dat je hebt geleend terug te betalen. Maar bij een langere looptijd betaal je wel langer rente. De totale kosten van je lening zijn daardoor hoger dan bij een kortere looptijd.
Stel, je leent voor een auto en je verwacht dat die nog 5 jaar rijdt. Kies dan voor een looptijd van maximaal 5 jaar. Anders betaal je straks voor iets dat je niet meer gebruikt.
Heb je meerdere leningen? Sluit deze dan over naar 1 nieuwe lening. Dit geeft meer overzicht en is meestal voordeliger.
Leen je geld om je koophuis te verbeteren? Bijvoorbeeld voor een verbouwing of nieuwe keuken? Dan kun je de rente van je Persoonlijke Lening vaak aftrekken van je belastbaar inkomen.
Wil je met iemand over je financiële situatie praten? Bijvoorbeeld omdat het je niet altijd lukt om je rekeningen op tijd te betalen? Onze budgetcoaches helpen je graag. Je kunt bij hen terecht met je vragen over geld. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak.
Als je leent, houden we rekening met je persoonlijke én financiële situatie. Nu en in de toekomst.
91% van onze leenklanten beveelt ons aan op Klantenvertellen.nl. Lees onze beoordelingen .
Vragen over lenen? De medewerkers van onze Leendesk helpen je graag. Via chat, telefoon of beeldbankieren.