Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wat is mijn AOW-leeftijd?

Ontdek wanneer dit voor jou is

Bijna iedereen in Nederland heeft recht op een basisinkomen later, dat is de AOW. De leeftijd waarop je AOW gaat ontvangen is afhankelijk van je geboortedatum. Ieder jaar wordt de AOW-leeftijd opnieuw vastgesteld.

 

Algemene Ouderdomswet

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een van de zogenoemde volksverzekeringen. Je bouwt 2% AOW op voor elk jaar dat je woont of werkt in Nederland. Voor de meeste mensen geldt dat er volledig AOW is opgebouwd.

AOW berekenen

In 2025 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Je kunt je AOW-leeftijd berekenen met onze handige berekentool. Goed om te weten; ben je na 1960 geboren, dan is je AOW-leeftijd een verwachting. De definitieve AOW-leeftijd is altijd 5 jaar van tevoren bekend.

De hoogte van de AOW

De hoogte van de AOW is voor iedereen hetzelfde (als er volledig AOW is opgebouwd). Wel is er een verschil tussen alleenstaanden en partners. Samenwonenden ontvangen ruim € 1.000 bruto (per persoon) en alleenstaanden krijgen ruim € 1.500 bruto. Kijk voor de exacte bedragen op de website van de Sociale Verzekeringsbank .

Tijdelijk in het buitenland verblijven

Heb je tijdelijk in het buitenland gewoond in de 50 jaar voordat je de AOW-leeftijd bereikt? Dan heeft dit mogelijk effect op de hoogte van je AOW.

Voor ieder jaar dat je in Nederland woont of werkt, bouw je 2% AOW op. Woon en werk je in het buitenland omdat je bent geëmigreerd? Dan ben je voor die periode niet verzekerd voor de AOW en word je voor ieder jaar in het buitenland gekort met 2%. Er is wel een mogelijkheid om je vrijwillig te verzekeren voor AOW, maar de premie daarvoor is wel vrij hoog. Werk je tijdelijk gedetacheerd door je werkgever in het buitenland, dan blijf je meestal wel verzekerd voor de AOW. Je leest hier meer over op de website van de Sociale Verzekeringsbank .

Aanvulling op de AOW

Meestal is de AOW een stuk lager dan het inkomen dat je voor de AOW-leeftijd gewend was. Ben je in loondienst, dan kan het zijn dat je werkgever een pensioenregeling heeft en je een werkgeverspensioen opbouwt. Ben je zzp'er of heeft je werkgever geen pensioenregeling, dan kun je zelf aanvullend pensioen opbouwen. Dit kan ook zinvol zijn als je wel een werkgeverspensioen opbouwt, maar de opbouw te laag is en je een pensioengat hebt. We spreken van een pensioengat als je later meer maandelijkse uitgaven hebt dan je ontvangt aan pensioen.

Hoeveel komt er later binnen?

Na pensionering bestaat je inkomen uit AOW en een eventueel opgebouwd werkgeverspensioen. Met behulp van  mijnpensioenoverzicht.nl kun je inzicht krijgen hoeveel je later maandelijks ontvangt. Mocht het nodig zijn, dan kun je nu vast extra geld opzijzetten met pensioensparen of pensioenbeleggen. Binnen de regels van de belastingdienst kan dat mogelijk met belastingvoordeel.

Pensioen aanvullen bij ABN AMRO

Je kunt je pensioen aanvullen bij ABN AMRO met ABN AMRO Pensioenaanvulling. Je zet geld opzij op een geblokkeerde rekening voor aanvullend pensioen. Binnen de regels van de belastingdienst is je inleg mogelijk aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Zo zorg je ervoor dat je later meer inkomen hebt dan de AOW en een eventueel werkgeverspensioen.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Heb je later genoeg pensioen? Bereken wat je nodig hebt en doe de Pensioencheck. 

Begin op tijd met pensioen opbouwen

Beter laat dan nooit? Dat geldt niet voor pensioen. Lees de top 3 redenen om vroeg te beginnen met pensioen opbouwen. 

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Het kan zo zijn dat je te weinig pensioen opbouwt. Dit zijn 3 stappen om zelf je pensioen aan te vullen.