Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Stel op de bank lezen op tablet

Checklist: Kind op komst!

Bereid u goed voor op de komst van uw kind

Krijgt u een kind? Spannend! Voor het zover is, moet u veel in orde maken, want de babykamer, verloskundige en kraamhulp komen er niet vanzelf. Ook heeft u belangrijke geldzaken te regelen als uw kindje geboren is. Wanneer regelt u wat? Deze checklist helpt u.

Tijdens de zwangerschap

  1. Check wat uw zorgverzekering vergoedt

    Controleer altijd even wat uw zorgverzekering vergoedt. Dan kunt u nog tijdens de zwangerschap uw pakket aanpassen of van verzekeraar wisselen. Uw basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de kosten van uw verloskundige, maar voor kraamzorg betaalt u een eigen bijdrage. Tenzij u daarvoor aanvullend verzekerd bent. 

    Als u wilt bevallen in het ziekenhuis, zonder dat daar een medische reden voor is, betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Die betaalt u trouwens ook voor een kraamhotel.

  2. Regel de kinderopvang op tijd

    Kiest u voor kinderopvang? Regel dit op tijd: de wachtlijst voor de opvang van uw keuze kan helaas erg lang zijn. U kunt zich al inschrijven vanaf de derde maand van uw zwangerschap. Voor de zekerheid kunt u dat bij meerdere opvangorganisaties doen. Vergeet ook niet om hier weer uit te schrijven als u ergens een plek heeft gevonden. 

    U kunt ook kiezen voor alternatieve 'informele' opvang zoals een au pair, uw buurmeisje of ouders die af en toe op uw kind passen. In het laatste geval is het goed te weten dat u dan geen recht heeft op kinderopvangtoeslag.

  3. Zwangerschapsverlof regelen

    Als u zwanger bent en een baan of een uitkering heeft, heeft u recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Als u werkt, vraagt u uw verlof aan via uw werkgever. U heeft hiervoor een verklaring van uw arts of verloskundige nodig waarin de uitgerekende bevallingsdatum staat. Zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende datum, maar mag al 2 weken eerder. Vraag het verlof uiterlijk 3 weken voordat u dit opneemt aan. 

    Tijdens uw verlof krijgt u een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Deze vraagt uw werkgever voor u aan. Krijgt u al een uitkering? Dan vraagt u uw zwangerschapsuitkering minimaal 8 weken voor de uitgerekende datum aan bij UWV . Bent u zelfstandig ondernemer en zwanger? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een ZEZ-uitkering van het UWV .

    Kraamverlof en partnerverlof
    Als partner van uw zwangere vrouw heeft u recht op 2 dagen betaald kraamverlof. Geef zo snel mogelijk na de geboorte door aan uw werkgever wanneer u dit op gaat nemen. Ook heeft u recht op 3 dagen onbetaald ouderschapsverlof (partnerverlof). Meld uiterlijk 2 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum bij uw werkgever dat u dit gaat opnemen. 

    Beide vormen van verlof moeten binnen 4 weken nadat uw kindje thuis is, worden opgenomen. Partners kunnen daarnaast maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

  4. Uw kind erkennen

    Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan is de vader automatisch juridisch ouder van het kind. Zo niet, dan regelt u dit door het kind beiden te 'erkennen'. Dit geldt ook voor een relatie tussen 2 vrouwen (duomoederschap). Erkennen kan in elke gemeente van Nederland, dit doet u bijvoorbeeld tegelijk met de geboorteaangifte. 

    Omdat beide ouders erbij moeten zijn, is het misschien handiger dit al voor de geboorte te doen. En anders kan de moeder ook schriftelijk toestemming geven. Na erkenning kunt u bij de rechtbank ouderlijk gezag aanvragen. Op de site van de Rijksoverheid leest u alles over erkenning .

Na de geboorte

  1. Geboorteaangifte doen

    Bij de geboorteaangifte stelt een ambtenaar van de burgerlijke stand de geboorteakte op: het juridisch bewijs van de geboorte van uw kind. Het is dan ook verplicht dat één van de ouders geboorteaangifte doet. Zonder dit bewijs kunt u uw kind bijvoorbeeld niet verzekeren of inschrijven bij scholen. De aangifte moet binnen 3 dagen na de geboorte gedaan worden, in de gemeente waar uw kind is geboren. 

    De geboortedag zelf telt overigens niet mee. En als die derde dag binnen een weekend of op een feestdag valt, krijgt u 2 dagen langer de tijd. Op de site van de Rijksoverheid leest u alles over geboorteaangifte .

  2. Financiële hulp van de overheid

    Om u als ouder tegemoet te komen in de kosten van de opvoeding, neemt de overheid een deel daarvan over. Zorg dat u weet waar u recht op heeft.

    Hiervan krijgt u automatisch bericht:

    • Kinderbijslag: voor alle ouders
      Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Nadat u uw kind heeft aangegeven bij de gemeente, krijgt u binnen 2 tot 4 weken een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In deze brief staat hoe u online via Mijn SVB kinderbijslag aanvraagt. Bij een tweede of volgende kind wordt de kinderbijslag automatisch aangepast. (Bron: SVB.nl)

    • Kindgebonden budget: voor lagere inkomens
      Afhankelijk van uw inkomen kunt u recht hebben op een maandelijkse bijdrage aan de kosten van uw kinderen onder 18 jaar. Ontvangt u al een toeslag, zoals huurtoeslag? Dan vraagt de Belastingdienst het kindgebonden budget automatisch voor u aan. Heeft u binnen 8 weken na de geboorte nog geen bericht en denkt u dat u er wel recht op heeft? Dan kunt u het kindgebonden budget zelf aanvragen.

    Hier heeft u mogelijk ook recht op:

    • Kinderopvangtoeslag: voor werkende ouders
      Gaat u gebruikmaken van kinderopvang? Dan kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Hoeveel u krijgt is onder andere afhankelijk van uw inkomen, hoeveel kinderen u heeft en de soort opvang. Vraag de toeslag binnen 3 maanden aan na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. De toeslag gaat met terugwerkende kracht in. Als u langer wacht, loopt u geld mis.
  3. Meld uw baby aan bij uw zorgverzekeraar

    Ook uw baby heeft een zorgverzekering nodig. Deze is voor iedereen in Nederland verplicht. Zorg ervoor dat uw kindje binnen 4 maanden na de geboorte aangemeld is bij uw zorgverzekeraar of die van uw partner. Als u uw baby later inschrijft, betaalt u als ouders zelf de gemaakte zorgkosten. 

    U betaalt overigens geen premie voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar.

  4. Loop uw verzekeringen na

    Het is niet nodig uw kind bij elke verzekering aan te melden, maar het is wel een goed moment om te controleren of uw verzekeringen nog bij uw gezinssituatie passen. Zo kunt u uw kind laten bijschrijven op de polissen van uw aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, uitvaartverzekering, doorlopende reisverzekering en de inboedel- of woonhuisverzekering. Bij ABN AMRO geeft u uw gezinsuitbreiding online door

    Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten) of, eenvoudiger nog, bel direct vanuit uw ABN AMRO app.

 

Tip: start vroeg met sparen voor uw kind

Kleintjes worden snel groot. Veel sneller dan u lief is. Voor u het weet gaat uw kind studeren. Alvast sparen voor rijlessen of een studie is zo’n gek idee nog niet. Maar hoe kunt u het beste sparen en wat moet u nu al opzij zetten voor een studie? Lees hoeveel u een opgroeiend kind kost.

Liever meteen berekenen hoeveel geld u maandelijks opzij moet zetten voor de studie van uw kind? Maak dan meteen een plan met deze handige tool. 

Ook interessant voor u

Spaar met Woezel & Pip

Wilt u zorgen dat uw kind later een vliegende start maakt? Open nu een KinderToekomst Spaarrekening en krijg tijdelijk een Woezel & Pip-boekje cadeau.

Bekijk de actie

Sparen voor uw kind of kleinkind

Van de ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar heeft 77% een spaarrekening voor zijn kind (bron: Nibud.nl). Gaat u sparen voor uw kind of kleinkind? Dan kunt u kiezen uit verschillende spaarrekeningen. Hoeveel bent u van plan te sparen en met welk doel? Lees over alle mogelijkheden.

Gezinsuitbreiding en uw verzekeringen

Met de komst van een kind verandert er nogal wat. Natuurlijk wilt u straks als gezin goed verzekerd zijn. Loop daarom voor het zover is al uw verzekeringen even na. Zijn ze nog up-to-date, of moet u uw kind meeverzekeren? Misschien kunt u wel gebruik maken van een extra voordelige gezinsdekking.