Vakkenvullen bij de supermarkt, een krantenwijk of babysitten bij de buren. Allemaal leuke bijbaantjes waarmee je kind zelf wat geld kan verdienen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit werk te zwaar of gevaarlijk is of de schoolprestaties in de weg staat. Daarom heeft de Rijksoverheid enkele regels hiervoor.
Een kind mag vanaf 13 jaar officieel betaald werken. Eigenlijk mogen kinderen jonger dan 16 jaar in Nederland niet werken, maar een bijbaantje mag wel voor kinderen van 13, 14 en 15 jaar. Dit biedt ze de kans om werkervaring op te doen en geld te verdienen. Voor kinderen jonger dan 13 jaar is er een uitzondering als ze mee willen doen aan een professionele culturele productie zoals een speelfilm, musical of concert. Dit staat in de Beleidsregel inzake Ontheffing Verbod op Kinderarbeid (BOVK) . Op de site van de Rijksoverheid leest u alles over jongeren en werk.
Welk werk een kind mag doen hangt af van de leeftijd. Vanaf 13 jaar mag je kind huishoudelijke klusjes doen of meehelpen met licht, niet-industrieel werk. Dat kunnen klusjes in en om huis zijn, zoals de auto wassen. Ook mag je kind meehelpen met vakkenvullen of (onder voorwaarden) werken in jouw bedrijf of winkel.
Vanaf 15 jaar mogen kinderen zelfstandig licht (niet-industrieel) werk doen. Wat nog niet mag is achter de kassa werken of in de horeca als er alcohol wordt geschonken.
Is je kind 16 of 17 jaar? Dan mag je kind bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk. Wat voor soort werk je kind mag doen, hangt af van de leeftijd. Op Rijksoverheid.nl leest u welk werk je kind wel en niet mag doen. Zodra je kind 18 jaar is, is hij of zij wettelijk volwassen en mag het elk type werk doen dat volgens de Arbowet is toegestaan.
Hoe ouder een kind is, hoe meer uren het mag werken. Omdat school uiteraard voorgaat, maakt de Rijksoverheid verschil tussen school- en vakantiedagen. Ook gelden er aparte regels voor kinderen die een vrijstelling hebben van de leerplicht. Op Rijksoverheid.nl staat dit alles in overzichtelijke tabellen voor kinderen van 13 en 14 jaar, van 15 jaar en van 16 en 17 jaar.
Let op: De tijd op school wordt ook gezien als werktijd. Zo mag een 16-jarige kind 45 uur per week werken, maar hier moet u de schoolgaande uren van aftrekken.
Iedereen die werkt in loondienst betaalt belasting, ook een kind. De werkgever van je kind houdt dit automatisch in van het loon. Je kind heeft recht op heffingskortingen, net als iedereen. Soms kan deze korting hoger zijn de hoeveelheid belasting die je kind heeft betaald. In dit geval kan je kind geld terugkrijgen. Door belastingaangifte te doen kun je achterhalen of jouw kind geld terugkrijgt. Op de site van de Belastingdienst lees je alles hierover terug.
Het salaris van een kind komt op zijn/haar rekening terecht. Je kind wil natuurlijk weten wanneer het salaris gestort is. Met de ABN AMRO app kan jouw kind pushberichten instellen.
Voordat je kind de ABN AMRO app kan downloaden moet jij hiervoor de bevoegdheden aanpassen in de Jongerengroeirekening. In een paar stappen doe je dat in je eigen ABN AMRO app.
Je kind kan het extra geld van een bijbaantje vast goed gebruiken. Maar wat als het werk toch ten koste gaat van de schoolresultaten? Op de site van het Nibud vind je de handige checklist geldafspraken met pubers. Je leest er tips voor goede afspraken over geld, en andere dagelijkse situaties.
Als jouw kind een bijbaan heeft, komt er meer geld binnen op zijn of haar betaalrekening. Dat is natuurlijk heel fijn, maar als je kind spaart voor een telefoon of game console, is het overzichtelijker als je daarvoor een aparte spaarrekening opent. Dit kan met de gratis spaarrekening Direct Sparen.
Sparen wordt veel leuker met een eigen spaarrekening. Open daarom Direct Sparen voor je kind. Snel en eenvoudig via de ABN AMRO app.
Mobiel bankieren is een uitstekend hulpmiddel bij de financiële opvoeding van jouw kind. Jij bepaalt wat jouw kind mag en kan met de rekening. Zo wordt je kind stap voor stap financieel zelfstandig.