Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Online verleidingen en reclames

Wat jij je kind daarover kunt leren

Heeft, of krijgt je kind binnenkort een eigen smartphone? Dan komt er een wereld van online verleiding en reclames op je kind af! Want voor reclamemakers zijn jongeren een heel dankbare doelgroep. Ze maken dan ook veel reclames speciaal op jongeren gericht. Op school leren kinderen hier soms over. Wil je jouw kind zelf ook nog wat vertellen over reclame en verleidingen? Lees dan dit artikel.

 

In-game aankopen

Veel kinderen beginnen meteen met gamen zodra ze een eigen telefoon hebben. In veel games worden kinderen op slimme manieren verleid om in-game aankopen te doen, zoals het kopen van een andere 'skin' voor hun personage, of betalen om de game zonder reclames te spelen. Vaak zijn het kleine bedragen, maar samen kunnen ze snel oplopen.

 

Influencers

YouTube-video's, TikTok, blogs. Op al deze kanalen zijn influencers te vinden, en zij hebben een grote aantrekkingskracht op veel kinderen. Influencers worden vaak betaald door bedrijven om hun producten aantrekkelijker te maken. Hoewel kinderen meestal niet van online reclames houden, beseffen ze vaak niet dat het kijken naar een influencer ook een soort reclame is. Het is goed om je kind uit te leggen hoe influencers hun geld verdienen.

Kortingsacties, zoals 2 voor de prijs van 1!

Online, maar ook op straat of in de supermarkt, zijn er veel kortingsacties zoals 2 voor de prijs van 1! Of tijdelijk 10% extra kassakorting. Reclames zijn bijna overal te zien. Er zijn handige tips om jezelf hiertegen te beschermen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je iets echt nodig hebt, en slaap er altijd een nachtje over. En gebruik voor online aankopen de checklist.

Smakelijke verleidingen

Sommige verleidingen zijn wel heel smakelijk. Een lekker croissantje onderweg, die roze koek in de kantine. Het zijn steeds kleine bedragen, maar als je die bij elkaar optelt dan schrik je soms best van het totaalbedrag. Laat je kind de 'Snacktest' eens doen, dat geeft inzicht. Probeer hem zelf ook eens, als je durft ;-)

Nu kopen later betalen?

Je ziet het vaak: koop nu, betaal later. Dit klinkt aantrekkelijk als je even krap zit. Maar het maakt het verleidelijk om iets te kopen wat je eigenlijk niet kunt betalen. Als je het eenmaal hebt, is het moeilijker om het terug te sturen, of je vergeet op tijd te betalen. Dit is precies hoe de dienst werkt, want dan moet er rente betaald worden.

Je kind zelf laten leren over geld

Jongeren kunnen ook zonder ouders leren over geld. Misschien weten ze nog niet precies hoe. Wij helpen daar graag bij. We hebben nuttige artikelen en leuke quizzen speciaal voor jongeren om over geld te leren. Na jouw toestemming als ouder, kunnen wij je kind hierover soms een e-mail sturen. Zo kunnen ze zelfstandig en op een leuke manier leren. Toestemming geven kan eenvoudig via jouw eigen ABN AMRO app. Je kunt de toestemming ook altijd weer intrekken.