Hoe zit het financieel en fiscaal als je gaat samenwonen? Of het nu de eerste of tweede keer is, in een huur- of koophuis, je wilt het wel goed geregeld hebben. We zetten op een rij wat de gevolgen zijn voor zaken als pensioen, belasting en verdeling van vermogen. En hoe je afspraken kunt vastleggen.
Het huwelijk is de meest uitgebreide vorm waarin zaken rondom samenwonen en -leven geregeld worden. Van pensioen tot vermogensverdeling; binnen de huwelijkse voorwaarden wordt het allemaal vastgelegd. Een testament is nog wel nodig om te bepalen hoe jullie nalatenschap wordt verdeeld.
Samenwoners kunnen niet automatisch aanspraak maken op elkaars pensioen. Daarvoor moeten jullie elkaar aanmelden voor het partnerpensioen: als een van de partners overlijdt, ontvangt de ander dan maandelijks pensioen. Een voorwaarde is wel dat jullie kunnen aantonen dat jullie samenwoonden, via een notarieel vastgelegd samenlevingscontract.
Als jullie de financiën strikt gescheiden houden, zijn er in principe weinig problemen. Maar als bijvoorbeeld niet precies duidelijk is van wie het ingebrachte vermogen op de gezamenlijke rekening is, kan dat tot veel discussies leiden.
Hetzelfde geldt voor de gezamenlijk gekochte inboedel. Maar ook een gestegen of gedaalde waarde van een eigen woning kan een lastig discussiepunt zijn. Kortom, het is verstandig afspraken goed vast te leggen in een samenlevingscontract.