Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleg je zonder plan?

De meeste mensen kopen hun eerste aandeel of fonds als een probeersel. Maar als je echt serieus wilt gaan beleggen is het belangrijk dat je een beleggingsplan hebt. Want hoe meer je belegt, hoe meer je kunt verliezen. Een goed beleggingsplan geeft je meer kans op succes voor de lange termijn.

 

Wees vooral eerlijk tegen jezelf

Een beleggingsplan hoef je niet in detail uit te werken. Hoofdlijnen zijn al genoeg. Eerste en belangrijkste vraag aan jezelf: ”Kan ik het geld dat ik wil beleggen echt missen (nu en in de toekomst)?” Je begrijpt vast dat een ‘nee’ als antwoord betekent dat je minder of niet moet gaan beleggen. Beleggen brengt immers risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Ook voor de verdere opzet van je beleggingsplan is het belangrijk dat je eerlijk en realistisch bent.

Wat is je beleggingsdoel en wanneer wil je het bereiken?

Met een duidelijk doel zul je gemotiveerder zijn om een goed beleggingsplan te maken, en om het ook echt uit te voeren. Wil je bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor een wereldreis of heb je het nodig voor de studie van je kinderen of de aflossing van je hypotheek? En wat betekent het voor je als je jouw doel niet haalt?

Bij welk rendement ben je tevreden, maar ook: hoeveel wil je maximaal verliezen?

Welk eindkapitaal denk je nodig te hebben? Dan weet je ongeveer welk gemiddeld rendement je nodig hebt om dit te behalen en welk risico daarbij komt kijken. Kun je dat risico lopen? Besef daarbij wel dat beleggen alleen geschikt is voor de lange termijn en dat je dus geduld zult moeten hebben.

Welke beleggingscategorieën ga je gebruiken?

Ga je voor individuele aandelen en obligaties? Kies je voor beleggingsfondsen en ETF’s? Of heb je interesse in complexe producten zoals opties? Het is belangrijk dat je de kenmerken van de beleggingscategorieën waarin je belegt goed kent. Voordat je in complexe producten gaat beleggen, is het belangrijk dat je al flink wat ervaring hebt met beleggen in niet-complexe producten (aandelen, obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen).
 
Tip: voor complexe producten zoals opties moet je eerst een examen doen in internet Bankieren. Hier vind je meer informatie over complexe producten.

Hoe ga je je risico spreiden?

Je hebt je geld vast niet in een enkel aandeel zitten. Maar heb je echt bewust nagedacht over risicospreiding over beleggingscategorieën, sectoren, regio’s? Neem die spreiding ook op in je plan. Ter inspiratie: een voorbeeld van de spreiding die ABN AMRO experts aanhouden.

Hoeveel tijd wil je aan beleggen besteden?

Zeker als je actief gaat beleggen in aandelen of bijvoorbeeld opties, ben je veel tijd kwijt met het volgen van je beleggingen. Wil je die tijd er echt in stoppen? Zo niet, dan is het wellicht beter om te kijken of beleggen in  ETF’s en beleggingsfondsen bij je past.

Ben je bereid van je fouten te leren?

Elke belegger maakt fouten. Ga je bij een tegenvallende koop of verkoop op zoek naar de oorzaak? Zeker bij complexe beleggingsproducten is het belangrijk dat je steeds analyseert wat er gebeurd is, omdat de verliezen groot kunnen zijn. Dus blijf kritisch op jezelf: Is het proces gelopen zoals je gedacht had? Had je de juiste verwachtingen? Heb je op tijd actie ondernomen? Heb je je beleggingsplan gevolgd?

Welke informatie gebruik je voor je keuzes?

Haal zoveel mogelijk informatie uit de bronnen die je gebruikt, zoals onze beurstrends en beleggingsupdate, onze fundamentele (aandelen)opinies in Internet Bankieren of de technische analyse in Mijn Dealingroom. Zorg dat je steeds op dezelfde manier te werk gaat. Dan kun je achteraf goed bekijken welke informatie nuttig was en welke niet.

Lees meer over technische analyses en fundamentele opinies

Lees onze maandelijkse beleggingsupdate

Bekijk onze Beurstrends

Hoe en wanneer bepaal je of het goed gaat?

Bepaal vooraf wanneer je vaststelt of je de afspraken met jezelf goed uitvoert, bijvoorbeeld eens per maand. En bekijk bijvoorbeeld jaarlijks of je beleggingsplan nog klopt. Neem bij je jaarlijkse analyse ook altijd de gemaakte kosten mee.
 
Tip: schrijf deze afspraken met jezelf op. Hang dit ergens op zodat je de afspraken regelmatig kunt zien.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.