Naast overlijden melden aan de bank, is het belangrijk dat u het overlijden ook meldt aan andere instanties. Zoals bij de gemeente, verzekeraars en de verschillende social media. Wij helpen u graag op weg.
Heeft u een verklaring van overlijden gekregen van de arts of huisarts? Doe dan overlijdensaangifte bij het stadsloket in de gemeente waar het overlijden plaatsvond. Of laat de uitvaartondernemer dat voor u doen. De afdeling burgerlijke stand of burgerzaken maakt dan een overlijdensakte op. Die heeft u bijvoorbeeld nodig om de bankzaken af te handelen (behalve als u een verklaring van erfrecht heeft). Of voor toestemming om de overledene te begraven of te cremeren.
Een uitvaartondernemer kan u helpen met het regelen van de begrafenis of crematie. Het is niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen. Maar het kan wel helpen om de uitvaart soepel te laten verlopen.
Een notaris kan voor u uitzoeken of de overledene een testament had opgesteld. Dat is belangrijk voor de vraag wie de erfgenamen zijn. En hoe de erfenis wordt geregeld. De notaris legt dit vast in een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele. Die heeft u misschien nodig om de erfenis van de overledene af te handelen bij een bank of hypotheekverstrekker.
U kunt ook zelf controleren of de overledene een testament had gemaakt. Dat doet u bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Kijk voor meer informatie op www.centraaltestamentenregister.nl.
Was de overledene (mede-)eigenaar van een onderneming? Geef de overlijdensmelding dan ook door aan de Kamer van Koophandel.
Was de overledene klant bij ABN AMRO of een andere bank? Geef het overlijden dan meteen door. Lees het stappenplan: een overlijden melden bij ABN AMRO. Hierin staat hoe u een overlijden meldt, wat er daarna gebeurt en hoe het proces daarna in een paar stappen verloopt.
Neem contact op met alle instanties waar de overledene verzekeringen had. U kunt aangeven of u de polis(sen) wilt wijzigen of opzeggen. Had de overledene een verzekering bij ABN AMRO? Dan ontvangt u na de melding van het overlijden bericht over de afhandeling.
Had de overledene een levensverzekering bij een andere verzekeraar, bijvoorbeeld Nationale Nederlanden, en is ABN AMRO de tussenpersoon? Neem in dat geval ook contact op met de verzekeraar om het overlijden te melden.
Het staat waarschijnlijk niet bovenaan de prioriteitenlijst, maar het is wel fijn om geregeld te hebben. U wilt natuurlijk voorkomen dat de overledene over een tijdje 'jarig' in uw timeline verschijnt. Hieronder leest u hoe u een overlijden moet melden aan Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter bij een sterfgeval.