Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Pensioen en samenwonen

Ga je samenwonen met je partner? Leuk! Dan kun je aan de slag met nieuwe kleuren uitkiezen voor op de muren en andere meubels aanschaffen. Misschien iets minder leuk om over na te denken, maar wel heel belangrijk: je financiële situatie en je pensioen. Er zijn namelijk een paar belangrijke dingen om te weten.

 

Het nabestaandenpensioen: zo zit dat

Nabestaandenpensioen is het pensioen voor de partner (partnerpensioen) en de kinderen (wezenpensioen) wanneer jij of je partner komt te overlijden. De meeste pensioenfondsen kennen een regeling voor nabestaandenpensioen. Dat is vaak een levenslange uitkering voor de langstlevende partner. De bedoeling is dat het wegvallen van het inkomen zo (deels) wordt opgevangen. Je checkt of er een nabestaandenpensioen is geregeld in de pensioenregeling op mijnpensioenoverzicht.nl .

Zo regel je het partnerpensioen

Als je samenwoont, is je relatie niet geregistreerd zoals bij trouwen. Er zijn geen wettelijke rechten en plichten naar elkaar. En dat betekent dat samenwoners niet automatisch recht hebben op elkaars pensioen. Wanneer je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, moet je je partner aanmelden bij je pensioenfonds en andersom. En dat kan vaak alleen met een notarieel samenlevingscontract.

Het kan zijn dat er aanvullende voorwaarden gelden voor het uitkeren van een partnerpensioen. Neem daarom altijd contact op met de pensioenuitvoerder en vraag of er specifieke regels zijn. Dat voorkomt nare verrassingen in de toekomst. Bekijk waar je nog meer op kunt letten bij het partnerpensioen.

Je gaat uit elkaar

Je woonde samen met een samenlevingsovereenkomst, maar gaat nu uit elkaar. Is je partner aangemeld bij het pensioenfonds? Dan moet je je partner ook weer afmelden bij je pensioenuitvoerder. Dit is nodig voor de juiste opgave van je pensioen. Hiervoor is wel de medewerking van je toekomstige ex-partner nodig.

Bij samenwonen met notariële overeenkomst krijgt je (ex-)partner géén recht op een deel van je ouderdomspensioen. Dit is alleen zo bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je kunt uiteraard wel zelf afspraken in een samenlevingscontract maken over de verdeling van het ouderdomspensioen dat je tijdens het samenwonen opbouwt. Pensioenuitvoerders zijn niet verplicht om hieraan mee te werken. Stel dat je je volledige ouderdomspensioen ontvangt wanneer je met pensioen gaat, kun je zelf een afgesproken deel aan je ex-partner betalen.