Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Pensioen en scheiden

Scheiden heeft gevolgen voor je pensioen en dat van je partner. Je hebt bij een scheiding mogelijk recht op een deel van het pensioen van je ex-partner, en andersom. Het maakt niet uit of je nog met pensioen gaat of al met pensioen bent. Lees hieroner wat je moet regelen voor je pensioen bij een scheiding.

 

De regels voor pensioen bij een scheiding

Stel dat jij en je ex-partner tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen hebben opgebouwd. Volgens de wet heb je dan recht op een deel van het pensioen van je ex-partner. Je mag het samen ook anders verdelen en die afspraken vastleggen in een zogenaamd scheidingsconvenant.

Verdeling pensioen na scheiding

Vanaf 2021 geldt het systeem van conversie standaard. Dat betekent dat het ouderdomspensioen wordt geplitst in plaats van verdeeld. Door te splitsen krijg je een eigen pensioenpotje ter waarde van het deel dat je ex-partner heeft afgestaan. Je bent dan niet langer afhankelijk van je partner. Je ontvangt je deel zodra je zelf pensioengerechtigd bent. Je krijgt dan geen partnerpensioen of alimentatie als je ex-partner overlijdt.

Je kunt er ook voor kiezen om het ouderdomspensioen niet te verdelen. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. Maar je kunt dan later geen aanspraak meer maken op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner.

Geef je scheiding door aan je pensioenuitvoerder

Het is belangrijk om 2 dingen zo snel mogelijk na de scheiding te regelen:

  • Bepaal eerst samen met je ex-partner of je elkaars opgebouwde ouderdomspensioen wil verdelen of splitsen (conversie).
  • Vul dan het formulier ‘Mededelingsformulier in verband met de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding‘ in. Hiermee geef je aan je pensioenuitvoerder door dat je bent gescheiden of dat je je geregistreerd partnerschap hebt beëindigd. Geef in het document ook aan of je wilt dat het ouderdomspensioen wordt verdeeld of gesplitst (conversie).

Het is belangrijk dat je tijdig actie onderneemt. Laat je adviseren door een specialist op het gebied van scheiding, bijvoorbeeld een echtscheidingsadvocaat of mediator.

Extra opgebouwd pensioen verdelen

Bouw je zelf extra pensioen op? Bij een scheiding moeten jij en je partner het opgebouwde extra pensioen verdelen. Je bepaalt zelf hoe je dit pensioen verdeelt. Leg dit schriftelijk vast.

Heb je recht op pensioen van je ex-partner?

Je hebt recht op een deel van het pensioen van je ex-partner als:

  • Je ex-partner in loondienst heeft gewerkt en via zijn of haar werkgever pensioen heeft opgebouwd.
  • Je bent getrouwd of geregistreerd partner van elkaar geweest. Of je woonde samen met een samenlevingscontract én je partner heeft je aangemeld bij zijn of haar pensioenuitvoerder (dit kan een pensioenfonds of pensioenverzekeraar zijn).
  • Je in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden geen afwijkende afspraken hebt gemaakt over de verdeling (bijvoorbeeld om elkaars opgebouwde ouderdomspensioen niet te verdelen).

Hetzelfde geldt uiteraard ook andersom: je ex-partner heeft recht op een deel van je pensioen onder bovengenoemde voorwaarden.